U Majstoru 7-8-9 čitajte: Balkon na krovu / Zlatni tavanski kvadrati / Tlocrtna križaljka za bolji život / Loggia D'Ombra / Digitalni osciloskop / Indukcijska rasvjeta / Skener za smeće / Fotonaponski sustav na brodu: RCD sklopke / Obnova zapuštenih zdenaca / Zagonetni eksperimenti...

U broju 7-8-9/2018 čitajte:
Tlocrtna križaljka za bolji život Odlučite li se na adaptaciju stana, koliko god to lijepo i funkcionalno izveli, on je ipak uronjen u susjedsko okruženje zgrade i naselja i moći će vam pružiti potpunu ravnotežu koja je potrebna u svakodnevnom životu tek ako i to okruženje zrači ljudskošću.

Zlatni tavanski kvadratiStanovanje u potkrovlju je in i ima mnoge prednosti. Stan možete urediti prema svojim potrebama i željama, birati raspored i veličinu prostorija, ali nije sve tako jednostavno. Iako nije riječ o kompletnoj gradnji ima tu puno toga gdje ne smijete pogriješiti.

Zagonetni eksperimentiOblici i vrste energije s kojima se svakodnevno susrećemo su toplinska, kemijska, električna, nuklearna i druge manje poznate, ali nisu nam poznate takozvane slobodne energije (Free energie, Freie Energie) i kakve su njihove mogućnosti u praksi.

Bežični mikrofonOvaj jednostavni sklop zapravo je mali FM predajnik s mikrofonom, modulatorom i oscilatorom, a primjena ovisi o vašim potrebama - naprimjer odlično će poslužiti roditeljima da čuju je li se probudila beba koja spava u susjednoj sobi.
sci-tech news
Aplikacija za manju potrošnju

Nova istraživanja na kanadskom Sveučilištu Waterloo u Ontariju otkrila su inovativnu metodu za produljenje vijeka trajanja baterija pametnih telefona za sat vremena svaki dan.
sci-tech news
Potpuno recikliranje solarnih panela

Njemačka tvrtka Geltz Umwelt-Technologie, koja ima veliko iskustvo u proizvodnji postrojenja za elektrane i obradu otpadnih voda razvila je inovativno postrojenje za recikliranje i preupotrebu starih solarnih panela.
sci-tech news
Indukcijska rasvjeta

Kad crkne žarulja redovito završi na otpadu, no odsad ne mora biti tako u svakom slučaju.
sci-tech novosti
Skener za smeće

Internet stvari već naveliko pomaže da mnogi predmeti iz svakodnevne upotrebe postaju pametniji i povezani. Pa zašto to ne bi bilo i smeće?
održiva arhitektura
Loggia D'Ombra

Zanimljiv projekt s izložbe Plots, Prints, and Projections koja je pod dirigentskom palicom kuratorice Ulrike Karlsson priređena u Veneciji tijekom ovogodišnje 16. međunarodne izložbe arhitekture.
velux krovne kućice i balkoni
Širok pogled s puno svjetla

Stanovanje u potkrovlju ima posebnu draž, tim više što se svaki netipični prostor možete urediti po svojoj mjeri u komforno izuzetno privlačan moderni interijer i to uz prihvatljivije troškove negoli da se upustite u novogradnju..
fotonaponski sustav na brodu
RCD sklopke i galvanske struje

Kako djeluju zaštitni uređaji ako u naše strujne krugove ubacimo galvanski izolator ili izolacijski transformator u svrhu zaštite od galvanskih struja?
fotonaponski sustav na brodu
Osnovni tipovi RCD sklopki

Ako je kod primjene RCD sklopke s autonomnim izmjenjivačem na plovilu slika slična kućnim instalacijama, pri primjeni bidirekcijskih pretvarača razmotrili smo još dvije situacije bitne za djelovanje RCD sklopke.
fotonaponski sustav na brodu
Uređaj za zaštitu od strujnog luka

Strujni luk ne prepoznaje nijedan dosad opisani zaštitni uređaj. Stoga ćemo u ovom nastavku objasniti primjenu uređaja za detekciju strujnog luka u izmjeničnoj instalaciji - AFDD (Arc Fault Detection Device).
elektronika
Digitalni osciloskop

U vrijeme kad sam se amaterski počeo baviti elektronikom osciloskop je bio sveti gral svakog elektroničara. Bio je to vrlo skup komad mjerne opreme, no danas to više nije. Iako vrhunska mjerna oprema i dalje drži cijenu, otkad postoji internetska trgovina možemo jeftino kupiti polugotove KIT module. Tako je i s osciloskopom.
video-audio tehnologije
Blu-ray: HD nadohvat ruke

Na BD disk se pohranjuje video visoke rezolucije, a danas su dostupni blu-ray diskovi i ultra HD rezolucije od 3840x2160 piksela koja se prepoznaje po kratici 4K...
satelitski programi
Izbor po želji

Gledate li satelitske programe dugačke popise možete pregledavati satima. U Hrvatskoj možete pratiti više od šest tisuća digitalnih satelitskih TV i radio programa. Dakako, ako imate instaliran satelitski sustav s motorom koji omogućuje prijem preko 30 satelitskih pozicija…
Jožin ekokutak
Obnova zapuštenih zdenaca

Voda je dragocjeno zemaljsko blago, na to nas svakodnevno podsjećaju i televizijske reklame u kojima se nudi bogat izbor izvorskih voda - pa i s posebnim voćnim okusima - u plastičnim bocama. Voda je zdravlje i život, bez nje ne može opstati ni čovjek ni životinja ni biljka.
kućni ljubimci
Veterinarski savjeti

Zarazni traheobronhitis / Toplotni udar kod pasa / Putovanje s kućnim ljubimcem
tehnički vremeplov
Roboti

Robotika je znanost novog doba, no njeni začeci ipak zadiru u daleku prošlost...


Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: