U Majstoru 9-10/2014 čitajte: MemBrain kuća za Decathlon / Mobilni uređaji bez baterije / Stan u skladištu / LED za osvjetljavanje tiskanih pločica / Elen stanice / Umjetna kost / Solarna pumpa / Nove solarne ćelije / Pomagač na gradilištu / Detektor za sve materijale / Bijele fasade / Samogradnja 3D printera (3) / Intervju sa Zvonimirom Vidukom / Dan Nikole Tesle

U broju 9-10/2014 čitajte:
Mobilni uređaji bez baterijeNova vrsta mobilnog bežičnog uređaja nema bateriju, ali može poslati podatke putem Wi-Fi-ja. Prototip koji su razvili istraživači na Sveučilištu u Washingtonu ipak ima  dovoljno snage za korištenje Wi-Fija, televizijskih, radijskih i telefonskih signala koji su već u zraku. Ideja im je da se ta tehnologija proširi na internet i računala jer uređaji bez baterija mogli bi biti puno jeftiniji i praktičniji od tehnologije Internet of things koja je u trendu.

Stan u skladištuU nedostatku stambenih kvadrata mnogi se okreću ne samo tavanskim i podrumskim prostorima nego i starim zapuštenim industrijskim objektima koji se mogu preurediti u luksuzne moderne stanove tim više što tu nije problem visina jer su prostori otvorenog volumena. Dakako takvi su zahvati vrlo zahtjevni jer treba poštivati sva pravila održivog stanovanja, no to ne znači da moraju biti i vrlo skupi.

MemBrain kuća za DecathlonNa studentskoj olimpijadi održive gradnje Solar Decathlon Europe 2014. održanoj u Francuskoj, u parku poznatog dvorca Versailles, nastupila je prvi put i hrvatska studentska ekipa. Tim Sveučilišta u Zagrebu je osnovan u ljeto 2012. godine a uključeno je više od 60 studenata i 16 profesora-mentora s 14 različitih fakulteta koji su zajednički radili na našoj MemBrain kući prikazanoj u tom visokom društvu.

LED za osvjetljavanje tiskanih pločicaZa izradu tiskane pločice, odnosno za taj fotopostupak ipak još treba UV-svjetlo. Prave su UV-žarulje bile skupe ali nisu dugo trajale... Na red su došle fluocijevi, ali za osvjetljavanje fotopoloče formata A4 trebale su barem četiri svaka od 8 W. Srećom, prije nekoliko godina pojavile su se LED-žaruljice u svim bojama pa i s UV-svjetlom. Iako su još skupe odlučio sam isprobati i tu novost.
Umjetna kostZnanstvenici i kirurzi već desetljećima tragaju za materijalom koji bi bio nadomjestak za košćano tkivo. No, sad se otvaraju nove mogućnosti da cijeli postupak ozdravljenja kuka prođe bezbolnije i jednostavnije uz injekciju…Solarna pumpaTvrtka Pumpmakers razvila novu, održivu solarnu NSP pumpu za pitku vodu koju ne treba održavati jer se pogoni solarnom energijom, jeftina je za izgradnju i može se proizvesti bilo gdje u svijetu.

Nove solarne ćelijeU startup tvrtki Semprius iz Durhama u Sjevernoj Karolini, kažu da mogu proizvesti vrlo učinkovite solarne ćelije brzo i jeftino, s učinkovitosti i do 50 posto dok konvencionalne solarne ćelije pretvaraju u električnu energiju manje od 25 posto energije sunčeve svjetlosti…
Pomagač na gradilištuObrtnici poput električara, graditelja, stolara u svom se poslu stalno služe mjernim alatima. GLM 30 Professional laserski daljinomjer olakšava određivanje potrebnih vrijednosti…
Detektor za sve materijaleZahvaljujući jednofrekvencijskoj radarskoj tehnologiji, D-tect 120 može detektirati sve vrste materijala, čak i vodom ispunjene plastične cijevi...
Made in Europe:Svijetleća hranilica // Ručne škare za orezivanje granja // Baterijski rezač trave i grmlja // Šarena kućica // Teleskopske škare // Robotska kosilica
Elen staniceHrvatska elektroprivreda najavila je gradnju prvih dvaju stanica za brzo punjenje elektroautomobila, a sad se zna i kako će te stanice izgledati…
Održiva arhitektura
I-house
Jedan od njihovih najnovijih projekata Jjapanskog studia Arhitecture Show je kuća I-house sagrađena na uzvisini iznad zaljeva Sasebo u Nagasakiju za obitelj koja je u njoj uz stambeni prostor morala organizirati i poslovni dio.
Održiva arhitektura
R+O House
Još jedna bijela kuća, ali iz potpuno drukčijeg okruženja. Ovu zanimljivu minimalistički stiliziranu obiteljsku kuću u blizini Bergama projektirali su arhitekti studija Bianco + Gotti.
Samogradnja 3D printera (3)
Rep Rap Huxley na tri glavne osi
Gotovo svi jednostavni dijelovi Rep Rap Huxley printera koje postupno sastavljamo u ovoj seriji, po svojim su funkcijama i namjeni jednaki osnovnim dijelovima svih 3D printera na ovome svijetu. Dakako, svaki proizvođač nudi nešto originalno, no princip se ne mijenja. Stoga je ova serija dobar uvod u razumijevanje onih većih, složenijih i skupljih printera.
Proizvodi za cijeli svijetTvrtka Altpro, jedna je od najuspješnijih domaćih koja ove godine obilježava 20. godišnjicu postojanja. O njihovom putu do uspjeha, inovacijama kojima osvajaju svjetska tržišta i gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj govori vlasnik tvrtke, poznati inovator, a odnedavno i novi predsjednik Udruge vitezova hrvatskog inovatorstva, Zvonimir Viduka.
Solarna struja (9)
Easy solar 6 i Maxi 18
U ovom dijelu naše serije o fotonaponskim sustavima tvrtke Schrack koja na našem tržištu odavno nudi sve što treba za praktičnu primjenu ove tehnologije na svim mogućim razinama, od malih otočnih sustava do fotonaponskih elektrana, posebnu smo pažnju posvetili vrlo praktičnim fotonaponskim otočnim sustavima koji ne zahtijevaju složeno projektiranje i programiranje - ni usklađivanje brojnih parametara nužnih za pouzdano dugoročno funkcioniranje. Idealni su za postizanje velikih ušteda i autonomije na lokacijama udaljenim od mreže.
Tehnički vremeplov
Slušni uređaji - Umjetno uho
Zvukovi su sastavni dio našeg životnog okružja, a njih percipiramo slušnim organima, no nažalost zbog raznih oštećenja ili bolesti slušni organi mogu smanjiti ili potpuno prestati registrirati zvukove te tada oboljele osobe postaju nagluhe ili posve gluhe. Na sreću medicina raspolaže raznim metodama liječenja takvih oboljenja ili pak djelomični gubitak funkcije tog važnog osjetila nadoknađuje primjenom naročitih tehničkih naprava - slušnih pomagala kojima slušno hendikepiranim osobama daje novu sposobnost čulnog osjeta.
Dan Nikole Ttesle U spomen na jednog od najvećih svjetskih izumitelja, u Hrvatskoj je 10. srpnja prvi put obilježen Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija.

Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: