U broju 9-10/2013 čitajte:
Oksoplastika kao obmana Problem plastičnog otpada postaje sve teži. Ne zbog same plastike već zbog našeg neodgovornog ponašanja. Danas su mnoge stvari toliko jeftine da ih se ne isplati prati i čistiti pa opet upotrijebiti. No, kemija je oduvijek zamagljeno područje, pa oni koji ne istražuju već prešutno pristaju na sve što im se nudi kroz reklamu postaju dugoročne žrtve svojevrsne duhovne lijenosti.

Ledice u novom ruhu Kad su se pojavile štedne žarulje nije se puno govorilo o otrovnim živinim parama ni koliko su štetne po zdravlje i okoliš. No sada, kad je diodna rasvjetna tehnologija zauzela puni zamah, štedne ali štetne gube tržišnu bitku. O tomu najbolje svjedoči brzi razvoj LED-žarulja i atraktivni dizajn rasvjetnih tijela s ukomponiranim zdravim i štedljivim ledicama.

Birajte prirodno, bez otrova Go green, save green nije samo puka reklama proizvođača ekološki podobnih materijala već i isplativa investicija. No, pri izboru ipak je nužan oprez - valja provjeriti što se krije u samom proizvodu, pogotovo sadrži li otrovni formaldehid. Naime, nekad su drvne ploče i formaldehid bili neraskidiva veza, no danas to nije i ne mora biti tako. Zato prije kupnje provjerite i proizvod i proizvođača.

Spremište za male stvari Za razliku od sličnih elemenata s ladicama ovaj ormar nudi dodatnu pogodnost. Sadržaj je pregledan i lako dostupan, lagane kutije se lako izvlače, a kad ih vraćate na mjesto ne treba vam nikakav poseban zahvat. Uski ormar je mnogostruko praktično rješenje - u njemu možete pregledno sortirati rublje, spremati igračke, ugurati ga u smoćnicu ili iskoristiti za pohranu alata i pribora.
Sve pod Wi-Fi kontrolom Služite li se kreditnom karticom ili smartphoneom imate velike šanse da za koju godinu sami krajnje jednostavno kontrolirate potrošnju struje i plaćanje računa…
Inteligentni CANblue II CAN - Controller area network - je uređaj za kontrolu umreženog područja koji djeluje pri radu s karticama, kod spajanja raznih sustavnih segmenata, za analizu, kongfiguraciju i testiranje alata te u području softvera.
Online na velikom ekranu Google je pokazao da ponekad nešto jednostavno i jeftino može biti sjajna stvar. To ilustrira njihov najnoviji miniuređaj za prebacivanje online sadržaja na TV-ekran.
Greentech news Petnaestgodišnjakinja izumila ručnu svjetiljku bez baterije // Napredni gobike u Kopenhagenu // Španjolska uvela “porez na sunce” // ERO Concrete Recycling Robot reciklira zgrade
Vertikalna vjetroturbina Predstavljamo vam ekstremno tihe vjetroturbine od 10 kW i veliki pokretni kompleti solarnih modula slične snage koji se na novojvrsti postolja okreću za Suncem.
Cesta puna struje Iako se posvuda grozničavo traga za upješnim komercijalnim rješenjem bežičnog prijenosa struje, najdalje su stigli Korejci. Njihovi OLEV-autobusi, tramvaji i budući vlakovi nastaju o zemlji gdje sveučilišta utječu na smjerove industrijskog razvoja kroz najnovije tehnologije.
Avantura do nove adrese Imate li iskustva sa selidbom znate koliko je to složen i mukotrpan posao, no selite li se prvi put dobro će vam doći savjeti onih koji su već prošli kroz tu neizbježnu torturu…
Kuća u bakrenoj koži Kad se traži mjesto za gradnju obiteljske kuće pri biranju parcele u malim ili prigradskim naseljima ljudi obično postavljaju kao glavni uvjet - vrt. No, može i drukčije. Evo neobične ideje kako se može dograditi obiteljska kuća - na staroj garaži i skladištu u samom centru malog gradića.
Drvena šahovnica Patentirani postupak britanske tvrtke Accsys Technologies pretvara meko tropsko drvo u materijal koji po ljepoti, čvrstoći, izdržljivosti i trajnosti nadmašuje tvrdo tropsko drvo.
Nek’ i kuća diše prirodno Bioklimatska arhitektura podrazumijeva gradnju uz pomoć tehničkih rješenja zasnovanih na prirodnim zakonima. Zgrade moraju same pokrivati svoje energetske potrebe i ne smiju izazvati nikakvu ekološku štetu.
Tajne moćnih baterija Svi koje zanima fotonapon i žele ga iskoristiti za djelomičnu ili potpunu neovisnost o mreži, pažnju uglavnom usmjeruju prema fotopanelima o kojima nastoje saznati što više - cijenu, trajnost, način montaže...
Najveći istraživački centar Iz teksaškog A&M sveučilišta najavljuju kako planiraju izgraditi najveći svjetski solarni istraživački institut gdje će se procjenjivati, razvijati i testirati tehnologije obnovljivih izvora energije, s naglaskom na fotonaponskoj solarnoj tehnologiji.

 

tehnički vremeplov
Svestrani kitchenaid
Da bi se održala ljudska vrsta i čovjek se poput svih ostalih bića kroz svoj razvoj morao brinuti o hrani. Počeo je kao sakupljač i lovac, a sve što se našlo u prirodi do pojave vatre jelo se sirovo. Zbog hrane se postupno uz oružje pojavljivalo i oruđe, a onda su na red došla i primitivna kuhinjska pomagala.
Kućice za pse Tvrtka Bosch darovala je ove godine skloništu Dumovec trinaest pasjih kućica koje su izolirane i primjerene za pse srednje veličine.

Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: