U Majstoru 7-8/2015 čitajte: Drugi život baterija // Kuda ide znanstveni svijet // Čistih trideset kvadrata // Iz močvare u industriju // Prerada suhog mulja - od otpada do proizvoda // Kočnica za bujice: modularni podzemni spremnik // Kamera koja snima sama // Kirigami i elektronika // Kreativna avantura 3D printanja za buduću generaciju // Sve moćnije, pouzdanije i dostupnije litij-ionske baterije //

U broju 7-8/2015 čitajte:
Kuda ide znanstveni svijetZnanost i tehnologije pokreću svijet, no nisu sva otkrića jednako vrijedna. Među nadolazećim tehnologijama koje su MIT-ovi znanstvenici stavili u prvi plan neke su široko iskoristive i već dostupne, druge se dorađuju za primjenu dok ostale postaju otvorena pozornica za inovacije koje će doći tek kasnije.

Čistih trideset kvadrataU malo kvadrata nema mjesta za krupni namještaj i raskošne kupaonice... Treba praktično iskoristiti svaki kutak no najteže je dobro organizirati ormare za pohranu odjeće i stotine drugih stvari. Za to su najbolje rješenje ugrađeni, ali ne preduboki ormari koje možete smjestiti, naprimjer uza zidove od poda do stropa u hodniku ili sobi.

Iz močvare u industrijuZbog zahtjeva za energetski efikasnijom proizvodnjom građevinskih materijala i konstrukcijskih elemenata sve češće se poseže za biljkama koje su tijekom povijesti bile čvrsto urasle u ljudsku civilizaciju, a zatim smo ih odbacili i zaboravili kao nešto zastarjelo, nedovoljno pomodno, prejeftino i svakomu dostupno.

Drugi život baterija Sve je vidljivije da električna vozila koja baterije dopunjuju priključenjem na mrežu imaju golemi potencijal za smanjenje emisije stakleničkih plinova i trošenje fosilnih goriva u transportu. Nažalost, baterije su skupe i predstavljaju najveću zapreku u širenju novih tehničkih rješenja.
Kamera koja snima samaNova hands-free kamera švedske inovativne tvrtke Narrative vrlo je intrigantna tehnička stvarčica. Ne bi se moglo reći da je nužna, no svakako je poželjna, jer se u šumi raznovrsne ponude ipak ističe posebnim karakteristikama koje omogućuju da slikom zabilježite životne trenutke za pamćenje.Kirigami i elektronikaStara japanska vještina rezanja papira kirigami mogla bi omogućiti razvoj novih rastezljivih plazma ekrana. Tim inženjera i umjetnika na Sveučilištu MIT u Michiganu otkrio je po uzoru na tu staru umjetnost rezanja kako se mogu izraditi fleksibilni rastezljivi elektronički elementi.
Pedeset najpametnijihUrednici časopisa MIT Technology Review odabrali su pedeset najpametnijih kompanija čiji poslovni i tržišni uspjeh leži u razvoju i primjeni novih tehnologija, a ima ih u širokom rasponu od tvornica za masovnu proizvodnju solarnih panela, prijateljskih robota do istraživanja ljudskih matičnih stanica
Zeleno seloOtok Gouqi pripada skupini od četristotinjak Shensgsi otoka arhipelaga Zhoushan u zaljevu Hangzhou. Taj najveći kineski arhipelag nekad je bio poznat kao najjače ribarsko područje no danas su obronci otoka Gouqi pusti, a napuštene kuće priroda je obukla u zeleno i stoljetne tragove ljudskog postojanja zamrznula za vječnost.
Fontana Izumi i klupa KonohaGrassi Pietre i japanski dizajnerski studio Setsu&Shinobu Ito predstavili su na izložbi Fuorisalone veliki projekt - fontanu Izumi i klupu Konoha. Oba elementa savršeno odgovaraju za vanjski i unutrašnji prostor, a posebno su pogodni za stambene projekte.
Boschove metlice brisača - najboljePri najnovijem ispitivanju njemačkog automobilskog kluba ADAC Boschove metlice brisača postigle su najbolje rezultate u svim kategorijama. Ravna metlica Aerotwin Multi-Clip zauzela je prvo, a standardna Twin Spoiler drugo mjesto.
Brzo isplativa sanacijaOronula pročelja, loši prozori i zastarjeli sustavi grijanja dovode do gubitka energije što uzrokuje velike nepotrebne troškove. Bosch Toplinska tehnika nudi jedinstveno rješenje sanacije sustava grijanja - moderni kondenzacijski plinski uređaj i dimovodni sustav koji omogućuje priključenje većeg broja uređaja na zajednički dimovod.
Čekić umjesto kistaPortugalski umjetnik Alexander Farto Vhils nedavno je u Recifeu ugravirao u fasadu lice seoskog učitelja indijanskog naroda Guarani, kako bi privukao pozornost na njihove sudbine. Pritom se služio Boschovim akumulatorskim udarnim čekićem GBG 36 V-Li Plus Professional
Ultra HD tehnologija za sigurnostPokrivanje širokog područja i identifikacija objekata na velikim udaljenostima pravi je izazov. Zbog toga se pojavila nova generacija sigurnosnih kamera poput Boschove DINION IP ultra 8000 MP kamere s 4K ultra HD tehnologijom koja nudi rezoluciju od 12 MP i otkriva nevjerojatne detalje.
Kreativna avantura 3D printanja za buduću generaciju- "Djeco, jeste li ikad bili u nekoj tvornici?" Tišina... To uvodno pitanje, pomalo dramatično kao i nijemi odgovor, jedno je od onih s kojima započinje razgovor s djecom viših razreda osnovnih škola na radionicama i demonstracijama 3D printanja i modeliranja u Inkubatoru 3D printanja za djecu i mlade u Gradskoj knjižnici Rijeka - zasad jedinom domu 3D printanja u Hrvatskoj…
Prerada suhog mulja - od otpada do proizvodaHrvatska bi prema obvezama koje je preuzela ulaskom u Europsku uniju trebala do 2018. postaviti uređaje za pročišćavanje otpadnih voda uključujući zbrinjavanje mulja. Zato je na Građevinskom fakultetu u Zagrebu pokrenut projekt RESCUE (financira ga Hrvatska zaklada za znanost) kojim se istražuje mogućnost recikliranja mulja iz otpadnih voda u betonskoj industriji kako bi se pepeo iskoristio kao aditiv za cementni mort i beton.
Kočnica za bujice: modularni podzemni spremnikSve češće ekstremne vremenske pojave otkrivaju nam koliko smo štete počinili betoniranjem i asfaltiranjem golemih površina u gradovima i na gradskoj periferiji. Pljuskovi i prolomi oblaka sve su obilniji a kratkovidno projektirani i loše izvedeni sustavi odvodnje začas pretvaraju ulice u bujice. Pri takvim oborinama voda traži svoj put, a mi smo joj podmetnuli golema parkirališta, tisuće betoniranih dvorišta, uske odvodne cijevi, skromne izljevne otvore - sve uglavnom dimenzionirano na osnovi statističkih oborinskih prosjeka otprije pola stoljeća...
solarna struja 14
Sve moćnije, pouzdanije i dostupnije litij-ionske baterije
Ne ulazeći preduboko u teoriju, u ovom ćemo broju prikazati bitne razlike između olovnih i Li-ion baterija. Razloga je mnogo, no najvažnije je objasniti zašto već danas treba računati s novim baterijama, a ne onim tradicionalnim. Dakako, pod tradicionalnima mislimo samo na one olovne baterije koje su danas tehnološki pripremljene za duboko pražnjenje u fotonaponskim sustavima, nipošto na obične olovne automobilske baterije koje duboko pražnjenje naprosto ne mogu podnijeti.
Elektronika
Lemna stanica
Lemilica je osnovni alat svakog elektroničara. Na prvi pogled - sasvim jednostavan uređaj. Ali, kao što svi znamo, nisu sve lemilice jednake. Razlikuju se po snazi, izvoru napajanja, načinu kontrole temperature na vrhu, a važan je i oblik ručke, jer o tome ovisi lakoća i preciznost lemljenja. Nužan je i neki stalak u koji ćemo vruću lemilicu odložiti, no od stalka je danas važnija lemna stanica koja uz napajanje nudi i bolju kontrolu.
Tehnički vremeplov
Snaga staklenog vlakna
Kompozitni materijali sastoje se od dva ili više različitih gotovih materijala kako bi dobili bolja svojstva nego što ih imaju njihove sastavne komponente. Posebno mjesto među kompozitnim materijalima zauzimaju stakloplastični materijali koji se velo široko primjenjuju u proizvodnji, pogotovo u graditeljstvu i brodogradnji, a stakloplastične predmete možete naći i u svakoj kući. Paleta stakloplastičnih proizvoda značajno se proširila dodavanjem karbonskih i kevlarskih vlakana što ih čini podatnim za konstrukciju i gradnju tehnički najzahtjevnijih struktura.
Bosch - lider napretkaU lipnju Bosch je održao u Zagrebu godišnju konferenciju za tisak na kojoj je istaknuto da izuzetno mnogo ulaže u inovacije te da godišnje prijavi više od 4600 patenata. Zahvaljujući tomu bilježi snažan rast na svjetskom, ali i hrvatskom tržištu.

Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: