U broju 7-8/2013 čitajte:
Hvatač povjetarcaPostupno se navikavamo na vjetroturbine s golemim krilima koje mijenjaju krajolik no tješimo se da su strašila navrh brda tu zbog našeg dobra i mogućeg blagostanja. Iako nadvisuju šume i brežuljke i mijenjaju crtu obzora, prisjećamo se da je to na neki čudan način ipak korisno za prirodu i okoliš...

Vanadijske baterijeCellCube je novo ime za pohranu električne energije. Riječ je o vanadijevim baterijama koje su nakon dugog istraživanja napokon ušle u serijsku proizvodnje. Bitno je da nude rješenje dosad nepremostivog problema s pohranjivanjem viškova električne energije proizvedene u fotonaponskim elektranama ili vjetroparkovima.

Život na otvorenomKad se proljepša vrijeme sunce izmami van sve živo. Ali, uživati pod vedrim nebom možete samo ako raspoloživi prostor prilagodite svojim potrebama i navikama poštujući prirodni okoliš. Ima to i dodatne prednosti, boravite li, tuširate se, kupate i čak kuhate vani ne treba vam struja, plin, klima ni svjetlo... pa ćete pritom uštedjeti i na računima.

Predstava velikih igračaKelnski Interzum ujedinjuje cijeli svijet namještaja i interijera jer tu se okupljaju vrhunski proizvođači, obrtnici i trgovački sektor, arhitekti i dizajneri, a sad je pod svoje okrilje primio i dio autoindustrije. Po prikazanim novostima ovogodišnji Interzum se još jednom dokazao kao svjetski inovacijski lider ne samo u svojoj branši nego i u prezentacijskom smislu.
Green-Tech novostiNovi model desalinizacije morske vode // Inteligentna ulična rasvjeta u Finskoj // Googlov “Project Loon” za internet iz balona ++ // Struja iz škotskih valova // Poljske muke po otpadu
Energija pod nogamaPotencijali za proizvodnju energije kriju se svuda oko nas od gradskih nebodera do skijaških staza. No, nova istraživanja pokazuju da nam je snažan izvor energije pred nosom ili doslovce - pod nogama.
Mali fotonaponski otočni sustaviKako je danas na našem tržištu dostupan golem izbor Schrackovih elemenata za oblikovanje najrazličitijih fotonaponskih postrojenja, od najmanjih do najvećih, s podjednako bogatom ponudom pribora, sklopova i instalacijskih dijelova, nema potrebe za lutanjem, propitkivanjem, kombiniranjem neusklađenih dijelova i - improvizacijom.
Električni autobusSiemensova inovacija na bečkim ulicama Ponekad se dogodi da inovacija usmjerena prema točno odmjerenom cilju, zahvati i srodna područja primjene o kojima se nije razmišljalo. Tako je i potraga za štedljivijim i djelotvornijim gradskim tramvajima u ovom slučaju zahvatila i autobuse...
Tri ljetna reddot biseraIz bogatog opusa proizvoda koji su na ovogodišnjem prestižnom reddot natječaju dobili najviše ocjene odabrali smo tri inovativna rješenja čije su glavne odlike izvrsna funkcionalnost, mobilnost, jednostavni ugodni dizajn i ekološka podobnost.
Kuće na štulamaNepredvidljiva klima neprestano nas upozorava da pri projektiranju kuća i naselja nije dovoljno samo voditi brigu o kontekstu i funkciji pogotovo kad je riječ o predjelima koji su izloženi ekstremnim klimatskim uvjetima. U prošlom smo broju objavili članak o plovećim kućama koje projektira nizozemska tvrtka DuraVermeer, a ovaj put vam predstavljamo projekt francuskih arhitekata koji su osmislili ekološko naselje u šumi - na štulama.
Viseća vilaPrije nekoliko godina na Malti je u općem rušilačkom pothvatu - koji su vlasti odobrile bez imalo grižnje savjesti - srušena i slavna vila La Maltija s kompleksom vrtova priznatog malteškog arhitekta Richarda Englanda...
Apartman na krovuNedostatak zelenih gradskih površina već se godinama nadoknađuje krovnim vrtovima čime se znatno poboljšavaju uvjeti stanovanja, ali i gradska mikrolima. No, nije dovoljno samo posaditi travu, cvjetajuće biljke i pokoje drvo, postaviti stol i uvaliti se u naslonjač da uživate u prirodnom ambijentu.
Bazen i vrtni paviljonAko se ljeti želite preseliti van sve što vam treba za boravak na otvorenom teško je smjestiti u mali vrt, no imate li sreću da raspolažete prostranom okućnicom možete sve vanjske sadržaje pomno isplanirati i malo odmaknuti od kuće...
Skulpturalna geometrijaEvo još jednog zanimljivog primjera gradnje bazena uz postojeću obiteljsku kuću u austrijskom gradiću Klagenfurtu. Kuća Jordan sagrađena je prema projektu arhitektonskog studija Wretschko 1997. a dvije godine nakon toga prema skicama Toma Maynea dograđen je - bazen.
Male stvari za velik užitakPreporučujemo vam da malo zavirite u naš ljetni izlog i sigurno ćete naći neku stvarčicu koja će vam odmor bilo gdje ga proveli učiniti ugodnijim. Tim više što je tvrtka A/D Elektronik za vas pripremila posebne cijene - s popustom.
Mala škola arhitekture - Prostor.i.jaTijekom lipnja u Muzeju suvremene umjetnosti održana je izložba Prostor.i.ja koja je dokumentirala aktivnosti Male škole arhitekture, višegodišnjeg odgojnoobrazovnog projekta za promicanje sadržaja s područja arhitekture i urbanizma među mladima...

 

tehnički vremeplov:
Elektronički orkestar
Značajni su izumi stalno kroz povijest pomicali granice, uvodili nove navike i promijenili mnogo toga u suvremenom načinu življenja. Jedan od takvih epohalnih uređaja bio je i sintesajzer koji je izmijenio lice cjelokupne svjetske glazbene scene...
Potraga za hladovinomLjeti začas zaboravimo koliko smo patili zimi i čeznuli za toplim danima. Dovoljan je jedan val vrućine - i svega nam je dosta. Nažalost, sve upućuje da se klima mijenja, doduše sporo, no priroda tih postupnih globalnih promjena donosi nam sve brži ritam izmjene ekstrema, od toplih zimskih razdoblja, do hladnih ljeta s vremenskim obilježjima kasne jeseni.
Otvoren muzej automobilaU spomen Ferdinandu Budickom, čovjeku poduzetničkog duha koji je učinio izuzetno mnogo za napredak biciklističkog i automobilističkog sporta u Zagrebu se u staroj tvornici Pluto (Lj. Posavskog 48) upravo otvara Muzej automobila Ferdinand Budicki…
Novo lice KoprivniceU sklopu Europskog tjedna održive energije u Brusselu je 24. lipnja održana svečana ceremonija dodjele nagrada na kojoj Günther H. Oettinger, član Europske komisije za Energiju, proglasio šest ovogodišnjih pobjednika među kojima je i projekt Novo lice Koprivnice.
Ruđerov inkubatorPotkraj svibnja u Opatiji je održan 36. međunarodni skup MIPRO 2013 na kojem su znanstvenici Instituta Ruđer Bošković predstavili svoje ključne infrastrukturne projekte procijenjene na više od 100 milijuna eura. Među njima je najveći i najvredniji (gotovo 60 milijuna eura) O-ZIP (Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme) usmjeren na jačanje institutskih odjela s najvećim komercijalnim potencijalom.
MERMEX za spas SredozemljaOčuvanje morskih staništa i osiguranje održivog razvoja u nas nikad nije bilo aktualnije. Naime, nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji znatno će se povećati robni promet Jadranom, pristizat će sve više ljudi, a proširit će se i uslužne djelatnosti vezane uz more i obalu.

Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: