Print
U Majstoru 5-6/2014 čitajte: Gradnja katamarana: laka točka // Električni romobil // Ured u štaglju // Samogradnja 3D printera // Štedljivi sklopivi zahod // Bežična njega za biljke // Aupiais House // TriSq: od slova do klupe // Krevetni sustavi Bernarda // Čuvanje trošenje i prodaja struje // Preinake ATX napajanja // Elektrokardiogram: osluškivanje srca

U broju 5-6/2014 čitajte:
Štedljivi sklopivi zahodZahodska školjka sklopiva poput puža koji se zavlači u kućicu projekt je koji su osmislili na završnoj godini studenti britanskog Sveučilišta Huddersfield, Gareth Humphreys i Elliott Whiteley. Kada je sklopljen u uspravnom položaju njihov sklopivi iota zahod zauzima tek trećinu prostora standardne zahodske školjke, a potrošnju vode smanjuje za više od 50 posto.

Ured u štagljuFlamanski štagalj koji sagrađen oko 1800. godine bio je smješten uz monumentalnu farmu, a služilo je za spremanje sijena i ratarskog alata. Ta velika seoska zgrada provela je dva stoljeća u prvobitnom stanju, ali neodržavana i potpuno zapuštena, no sadašnji su joj općinari u trećem namijenili nov, ali potpuno drukčiji život.

Laka točkaProjekt Laka točka zanimljiv je baš u teška vremena, kad u mnogima još tinjaju snovi o slobodama plovidbe, ali ih okolnosti priječe već na prvom koraku.  Sa stajališta održivosti i skromnosti,  gradnja ovog katamarana mnogima bi mogla biti poticaj na drukčije razmišljanje o ljetovanju na Jadranu, bez pomodnih hotela i šablonskih itinereraj.

Električni romobil Da ne pukne od jada, jedan strojarski inženjer s dugogodišnjim iskustvom u industriji odlučio je pasivnu rezignaciju vozača automobila zamijeniti akcijom sa širim konzekvencama. U traženju alternative automobilskom puzanju gradom isprobao je sve što se nudi od raznih bicikala do Segwaya. Nakraju, nastao je električni romobil, totalni hibrid.
Bežična njegaVolite li biljke, a nemate dovoljno vremena posvetiti njihovoj njezi - prepustite tu brigu senzorima i moći ćete ih kontrolirati i kad niste kod kuće preko iPhona, iPoda ili iPada….


Made in EuropeU rubrici Made in Europe predstavljamo vam mnoge interesantne nove proizvode:

 • Kišni tuš
 • Bokoma multimlaz
 • Relax deluxe tuš
 • Dyson Airblade Tap
 • Udarne aku-bušilice Hilti
 • HL Stick-pištolj na vrući zrak
 • Kabelske škare X-pro Evo
 • Ručna pila D Handle
 • Wolflite punjiva ručna svjetljka
 • ručni čekić Nanovib
 • PV-stick priključak za krovne fotonaponske sustave
 • WIHa iTorque odvrtač
Aupiais House: u prvom planu prirodno drvoKad želite urediti dom po svom guštu, da izgleda moderno i privlačno, da svaki kutak bude udoban i ugodan nije lako odlučiti odakle početi, pogotovo ako se nađete u situaciji da zatečeno stanje neke postojeće kuće morate okrenuti u svoju korist. Pritom treba paziti na odabrana rješenja kako bi preuređenje ostavilo što jači i duži efekt, a ne da se modernizirani kalup brzo potroši.
TriSq: od slova do klupeSustav urbane opreme TriSq, naše dizajnerice Ade Kezić idealan je primjer kako se krajnjom jed - nostavnošću može postići visokkvalitetni domet.
Krevetni sustavi Bernarda: dobar san za zdrav životDok se u nas gotovo svakodnevno ukidaju radna mjesta i zatvaraju rijetki još živi pogoni lijepo je čuti i vidjeti da postoji tvrtka koja je dokaz da se trud, upornost, ulaganje u nove tehnologije, inovacije i visoka kvaliteta isplati jer to jamči sigurno mjesto na tržištu i povjerenje kupaca. Jedna od takvih rijetkih je tvrtka Bernarda, neosporni regionalni lider u razvoju i proizvodnji krevetnih sustava, hrvatski brand koji već godinama osvaja šire područje od Europske unije.
Samogradnja 3D printera
RepRap Huxley stiže u kitu
Trebalo je svega nekoliko godina da pojam 3D printanja ili ispisa, preseli iz područja raznih industrijskih sektora i znanstvenih institucija - u svakodnevicu. Mogućnosti koje otvara ta nova tehnika prostornog oblikovanja i proizvodnje predmeta iz raznih materijala, u gotovo svim veličinama, ozbiljno drmaju temeljima cijele naše civilizacije, od načina proizvodnje, ustrojstva tvornica i transporta, do promjena na burzama, bankama...
Otočni fotonaponski sustavi
Čuvanje, trošenje i prodaja struje
Uprošlom nastavku opisan je način djelovanja otočnog fotonaponskog sustava koji osigurava stopostotnu pouzdanost opskrbe električnom energijom. Takav sustav zahtijeva u pričuvi dodatni izvor energije no pritom prioritet zadržava korištenje sunčeve energije. Međutim, kad je u pitanju izvanredna potrošnja ili dugotrajno oblačno vrijeme, uskače dodatni izvor, najčešće generator.
Elektronika
Preinake ATX napajanja: od suvišnog do nezamjenjivog
U prošlom broju Majstora, u opširnom članku o popravku jednog ATX napajanja istosmjernom strujom, na stvarnom smo primjeru ukratko opisali i rad te vrste uređaja. U ovom ćemo broju pokazati kako od starih kompjutorskih ATX napajanja možemo jeftinijim putom doći do uređaja relativno velike snage, prikladnih za napajanje istosmjernom strujom u nekim drugim projektima.
Tehnički vremeplov
Elektrokardiogram: osluškivanje srca
Ljudski organizam u osnovi je vrlo složen biokemijski sustav čiji rad prati brojne reakcije uključujući i niz različitih elektronaponskih učinaka, a baš ta je okolnost omogućila stvaranje više različitih tehničkih pomagala koja električnim metodama osiguravaju medicinskom osoblju važnu i dragocjenu mogućnost indiciranja, nadziranja pa čak i upravljanja nekim životno važnim tjelesnim funkcijama.