U Majstoru 5-6/2014 čitajte: Gradnja katamarana: laka točka // Električni romobil // Ured u štaglju // Samogradnja 3D printera // Štedljivi sklopivi zahod // Bežična njega za biljke // Aupiais House // TriSq: od slova do klupe // Krevetni sustavi Bernarda // Čuvanje trošenje i prodaja struje // Preinake ATX napajanja // Elektrokardiogram: osluškivanje srca

U broju 5-6/2014 čitajte:
Štedljivi sklopivi zahodZahodska školjka sklopiva poput puža koji se zavlači u kućicu projekt je koji su osmislili na završnoj godini studenti britanskog Sveučilišta Huddersfield, Gareth Humphreys i Elliott Whiteley. Kada je sklopljen u uspravnom položaju njihov sklopivi iota zahod zauzima tek trećinu prostora standardne zahodske školjke, a potrošnju vode smanjuje za više od 50 posto.

Ured u štagljuFlamanski štagalj koji sagrađen oko 1800. godine bio je smješten uz monumentalnu farmu, a služilo je za spremanje sijena i ratarskog alata. Ta velika seoska zgrada provela je dva stoljeća u prvobitnom stanju, ali neodržavana i potpuno zapuštena, no sadašnji su joj općinari u trećem namijenili nov, ali potpuno drukčiji život.

Laka točkaProjekt Laka točka zanimljiv je baš u teška vremena, kad u mnogima još tinjaju snovi o slobodama plovidbe, ali ih okolnosti priječe već na prvom koraku.  Sa stajališta održivosti i skromnosti,  gradnja ovog katamarana mnogima bi mogla biti poticaj na drukčije razmišljanje o ljetovanju na Jadranu, bez pomodnih hotela i šablonskih itinereraj.

Električni romobil Da ne pukne od jada, jedan strojarski inženjer s dugogodišnjim iskustvom u industriji odlučio je pasivnu rezignaciju vozača automobila zamijeniti akcijom sa širim konzekvencama. U traženju alternative automobilskom puzanju gradom isprobao je sve što se nudi od raznih bicikala do Segwaya. Nakraju, nastao je električni romobil, totalni hibrid.
Bežična njegaVolite li biljke, a nemate dovoljno vremena posvetiti njihovoj njezi - prepustite tu brigu senzorima i moći ćete ih kontrolirati i kad niste kod kuće preko iPhona, iPoda ili iPada….


Made in EuropeU rubrici Made in Europe predstavljamo vam mnoge interesantne nove proizvode:

 • Kišni tuš
 • Bokoma multimlaz
 • Relax deluxe tuš
 • Dyson Airblade Tap
 • Udarne aku-bušilice Hilti
 • HL Stick-pištolj na vrući zrak
 • Kabelske škare X-pro Evo
 • Ručna pila D Handle
 • Wolflite punjiva ručna svjetljka
 • ručni čekić Nanovib
 • PV-stick priključak za krovne fotonaponske sustave
 • WIHa iTorque odvrtač
Aupiais House: u prvom planu prirodno drvoKad želite urediti dom po svom guštu, da izgleda moderno i privlačno, da svaki kutak bude udoban i ugodan nije lako odlučiti odakle početi, pogotovo ako se nađete u situaciji da zatečeno stanje neke postojeće kuće morate okrenuti u svoju korist. Pritom treba paziti na odabrana rješenja kako bi preuređenje ostavilo što jači i duži efekt, a ne da se modernizirani kalup brzo potroši.
TriSq: od slova do klupeSustav urbane opreme TriSq, naše dizajnerice Ade Kezić idealan je primjer kako se krajnjom jed - nostavnošću može postići visokkvalitetni domet.
Krevetni sustavi Bernarda: dobar san za zdrav životDok se u nas gotovo svakodnevno ukidaju radna mjesta i zatvaraju rijetki još živi pogoni lijepo je čuti i vidjeti da postoji tvrtka koja je dokaz da se trud, upornost, ulaganje u nove tehnologije, inovacije i visoka kvaliteta isplati jer to jamči sigurno mjesto na tržištu i povjerenje kupaca. Jedna od takvih rijetkih je tvrtka Bernarda, neosporni regionalni lider u razvoju i proizvodnji krevetnih sustava, hrvatski brand koji već godinama osvaja šire područje od Europske unije.
Samogradnja 3D printera
RepRap Huxley stiže u kitu
Trebalo je svega nekoliko godina da pojam 3D printanja ili ispisa, preseli iz područja raznih industrijskih sektora i znanstvenih institucija - u svakodnevicu. Mogućnosti koje otvara ta nova tehnika prostornog oblikovanja i proizvodnje predmeta iz raznih materijala, u gotovo svim veličinama, ozbiljno drmaju temeljima cijele naše civilizacije, od načina proizvodnje, ustrojstva tvornica i transporta, do promjena na burzama, bankama...
Otočni fotonaponski sustavi
Čuvanje, trošenje i prodaja struje
Uprošlom nastavku opisan je način djelovanja otočnog fotonaponskog sustava koji osigurava stopostotnu pouzdanost opskrbe električnom energijom. Takav sustav zahtijeva u pričuvi dodatni izvor energije no pritom prioritet zadržava korištenje sunčeve energije. Međutim, kad je u pitanju izvanredna potrošnja ili dugotrajno oblačno vrijeme, uskače dodatni izvor, najčešće generator.
Elektronika
Preinake ATX napajanja: od suvišnog do nezamjenjivog
U prošlom broju Majstora, u opširnom članku o popravku jednog ATX napajanja istosmjernom strujom, na stvarnom smo primjeru ukratko opisali i rad te vrste uređaja. U ovom ćemo broju pokazati kako od starih kompjutorskih ATX napajanja možemo jeftinijim putom doći do uređaja relativno velike snage, prikladnih za napajanje istosmjernom strujom u nekim drugim projektima.
Tehnički vremeplov
Elektrokardiogram: osluškivanje srca
Ljudski organizam u osnovi je vrlo složen biokemijski sustav čiji rad prati brojne reakcije uključujući i niz različitih elektronaponskih učinaka, a baš ta je okolnost omogućila stvaranje više različitih tehničkih pomagala koja električnim metodama osiguravaju medicinskom osoblju važnu i dragocjenu mogućnost indiciranja, nadziranja pa čak i upravljanja nekim životno važnim tjelesnim funkcijama.

Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: