U Majstoru 3-4/2016 čitajte: Solarni čamac Aurora - suncem kroz Lonjsko polje // Tipske konstrukcije // Pariški tavan u znaku totema // Za život ukorak s vremenom // Nova baterija od rastaljenih metala // Struja iz zaslona // Fleksibilni tranzistor // Film za pohranu solarne topline // Tajna cementne strukture // Najveća solarna elektrana // Divovske vjetrenjače // Stubišna žičara - samostalnije u oba smjera // Zaštita od pretjeranog pražnjenja i pretjeranog punjenja // Adapteri i termokamere // DIYkits - Hi-tech igraonica za male i velike //

U broju 3-4/2016 čitajte:
Za život ukorak s vremenomNaši su životi pod društvenim utjecajem. Način življenja, funkcija i estetika stalno se mijenja, a ono što hrani duh vremena odražava se i na zbivanja u dizajnu. Zašto namještaj postaje sve manji i fleksibilniji? Stolci sve udobniji, a kreveti sve veći? Zašto su na cijeni prirodni materijali i recikliranje? I, prije svega udobnost, udobnost, udobnost u svim segmentima. Na sva ta pitanja odgovore daju megatrendovi.

U znaku totemaJoš jedan dokaz da su potkrovlja pravi izazov za preuređenje. Svako je drukčijeg tlocrta, volumena, oblika i rasporeda. Zato ti neobični neklasični prostori bude maštu pa se pri rekonstrukciji rađaju originalne ideje koje daju sjajne rezultate. Ovo staro potkrovlje u samoj pariškoj jezgri pretvoreno je u moderan komforni stan od sedamdeset kvadrata.

Tipske konstrukcijePolice njemačkog dizajnera Alexa Waldera o kojima smo pisali prošle godine zainteresirale su nekoliko čitatelja. Podsjetili su se tipičnih konstrukcija od letava s kojima se izrađivao uredski i radionički namještaj po mjeri. Izrada ormara, garderoba, pa i kuhinja, svojedobno se uklapala u već pomalo zaboravljeni stil življenja u potrazi za idealnim stanom koji ostavlja dojam da je nastao u kontaktu s prirodom.

Suncem kroz Lonjsko poljeIdejni projekt iz 2010. godine, solarna brodica s elektromotornim pogonom za rijeke i jezera, napokon je ostvaren. To je energetski neovisno višenamjensko ekološko plovilo - novi hrvatski proizvod. Namjena mu je dvojaka, za prijevoz putnika ili kao radno plovilo na rijekama. U Parku prirode Lonjsko polje vožnja u tim nečujnim čamcima na rijeci Savi, Lonji ili Strugu nudi novi ugođaj.
sci-tech news
Nova baterija od rastaljenih metala

Na MIT-u je razvijena nova jeftina baterija koja može biti dugotrajno spremište električne energije iz obnovljivih izvora za priključak na mrežu.
sci-tech news
Struja iz zaslona

Pametni telefoni mogli bi generirati vlastitu struju. Kineski istraživači napravili su novi premaz od prozirnog materijala koji se može priključiti na zaslon osjetljiv na dodir, što bi moglo pomoći da uređaj sam generira električnu energiju kad god ga netko dodirne.
sci-tech news
Fleksibilni tranzistor

Izum novog fleksibilnog tranzistora mogao bi biti uvod u fleksibilnu elektroniku. Inženjerski tim na Sveučilištu u Alberti Gem Shoute, Doug Barlage, Triratna Muneshwar i Ken Cadien izumio je novi tranzistor koji bi mogao revolucionirati tankoslojnu elektroniku što može otvoriti vrata razvoju fleksibilnih elektroničkih uređaja s različitim aplikacijama u medicini i drugim područjima.
sci-tech news
Film za pohranu solarne topline

Zamislite da vaša odjeća može prema potrebi oslobađati dovoljno topline da bi vam bilo toplo i udobno gdje god se nalazite. Ili, da vjetrobransko staklo vašeg automobila danju pohranjuje sunčevu energiju i potom je oslobađa kad se temperatura spusti ispod ništice i rastapa na njemu ledeni sloj…
sci-tech news
Pametni prozori

Bez prozora ne možemo živjeti, a staklo je krhko i skupo. Zato su se znanstvenici potrudili i posvetili istraživanju prozirnih polimernih materijala koji mogu ponuditi jeftiniju alternativu za pametne prozore.
sci-tech news
Tajna cementne strukture

Konačno je riješena tajna cementne strukture. Pronađena je formula kako bi materijal bio što izdržljiviji, a uz to i ispuštao manje ugljičnog dioksida.
sci-tech news
Ekosela pod morem

Projekt Aequorea zamišljen je kao samoodrživi spiralni oceanski neboder koji dopire do morskog dna, a na vrhu je prekriven marinama koje plutaju na površini svjetskih oceana. Zapravo, projekt prikazuje samoodržive, spiralne morske nebodere prekrivene šumama mangrova.
solarna energija
Zvjezdana staza

Iako Amerikanci već dugo rade na projektiranju solarnih cesta, prvu solarnu biciklističku stazu u svijetu dobio je prošle godine nizozemski grad Krommenie smješten sjeverno od Amsterdama. I logično je da je taj primat pripao zemlji koja ima bicikala gotovo koliko i stanovnika te 35 tisuća kilometara biciklističkih staza.
solarna energija
Najveća solarna elektrana

Početkom veljače marokanski kralj Mohammed VI. pustio je u rad prvu fazu najveće solarne elektrane na svijetu koja je smještena u blizini grada Ouarzazate. To je veliki događaj za zemlju koja obiluje suncem, a gotovo je potpuno ovisna o uvozu energije.
obnovljiva energija
Divovske vjetrenjače

Američka tvrtka Sandia National Laboratories iz Albuquerquea radi na novom projektu offshore vjetroturbina koje će imati četiri kraka duža od 200 metara, a generirat će 50 megavata električne energije.
sloboda kretanja
Stubišna žičara - samostalnije u oba smjera

Navikli smo na razne liftove koji invalidima i ostalim ljudima s posebnim potrebama omogućuju kretanje po stubištu, na prilazima loše projektiranih zgrada ili slabo opremljenih gradskih prometnica. Razna smo rješenja prikazali i u našoj knjizi Zdravo stanovanje, sedmoj u nizu knjiga is serije Majstor-na-kvadrat.
dizajn

Squeezebox / Krevet Campo / Svjetiljka Bell
Pariško potkrovlje 1
Svijetlo, čisto i bijelo

Ovaj potpuno obnovljen dvosobni stan u jednom starom pariškom potkrovlju pokazuje kako se mračan i neprivlačan prostor može obnoviti i urediti za suvremeno stanovanje promišljenim planiranjem, pametnom primjenom završnih materijala i dobrim izborom namještaja.
fotonapon (18)
Zaštita od pretjeranog pražnjenja i pretjeranog punjenja

Današnje stanje tehnike i suvremena praksa nude mnogo u kombiniranju optimalne zaštite skupih baterija i sigurnog funkcioniranja uređaja. Zato ćemo vas u ovom nastavku upoznati s još jednim uređajem za nadzor LFP baterije i pokazati vam kako ga možete povezati s cijelim nizom uređaja u otočnim fotonaponskim sustavima raznih namjena.
Termovizijski uređaji
Adapteri i termokamere

Termovizijski su uređaji razvijeni za vojne potrebe, no zahvaljujući inovativnom konceptu tvrtke Seek danas su to komercijalni proizvodi dostupni po pristupačnim cijenama. Ako se pitate čemu termovizija može poslužiti u svakodnevnom životu popis je gotovo nepregledan.
elektronika
DIYkits - Hi-tech igraonica za male i velike


Naišli smo na entuzijaste, malu ali skladnu ekipu DIYkits koja nastoji ne samo brinuti o opskrbi i ponuditi diy kitove za uradi sam izvedbe već su se na tom području potvrdili i kao inovatori s vrlo praktičnim konstrukcijama za svakodnevnu upotrebu.
elektronika
Digitalno je bolje
Izvedbu ovog digitalnog toplomjera prikazujemo na poticaj čitatelja koji žele sami izrađivati mjerne instrumente za svakodnevnu upotrebu. Javio nam se čitatelj koji želi mjeriti temperaturu vode i zraka u sustavu centralnog grijanja, a za taj mjerni instrument zainteresirani su i fotoamateri kojima treba za mjerenje temperature razvijača.
tehnički vremeplov
Komunikacijska revolucija

Povijest novinarstva, odnosno razvoj prikupljanja i prenošenja vijesti počinje najprimitivnijom komunikacijom i razvija se ukorak s tehnologijama, trgovinom i specijaliziranim tehnikama za prikupljanje i širenje informacija…
info&biznis
Naši inovatori u Turskoj

Sajam ISIF (Istanbul International Inventions Fair) održan početkom ožujka u Istanbulu prvi je sajam inovacija organiziran na razmeđu istoka i zapada s težnjom da preraste u globalni susret inovatora i investitora sa svih strana...


Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: