U Majstoru 3-4/2015 čitajte: Home connect // Makeover u industrijskom stilu // Svjetska izložba 3D printera // Isušivanje zidova // Energija skupljena u hodu // Nevidljivi solarni modul // Uvijek dovoljno struje // elektronika: Brža izrada pločice // Interaktivna školica Pametne posude // Udobnost i toplina // Novi život starih zgrada // GEALAN za novogradnju i obnovu // Gorenje: Brzo, slasno i čisto….

U broju 3-4/2015 čitajte:
Home connectInternet i globalizacija uhvatili su razvojni zamah, a pritom mogu uvelike pomoći tvrtke poput Boscha koji je na CES-u je pokazao inteligentna rješenja osmišljena za praktičan, i siguran život koja uključuju sve od pametnih senzora do pametnih energetskih, mobilnih, automatiziranih rješenja, od pametnog softvera do pametnih uređaja i alata.

Makeover u industrijskom stiluUređujete li stan uz ograničeni budžet odlučite se za industrijski stil koji dozvoljava primjenu i kombinacije prirodnih materijala i opremanje starim komadima namještaja. Taj trend razvijen pri prenamjeni industrijskih objekata ima sve više poklonika jer se neobrađene površina mogu odlično uklopiti u moderan stan uz manje troškove.

Svjetska izložba 3D printeraU Burbanku, nedaleko Los Angelesa, održana je krajem siječnja Svjetska izložba 3D-printanja (3D Printer World Expo). Izložbeni prostor bio je rasprodan, a tisuće posjetitelja ispunjavale su ga tijekom tri dana neviđenom gužvom.
Izloženo je oko 40 printera iz cijelog svijeta, a uz njih i mnogi novi materijali za printanje.

Isušivanje zidovaPoznato je da prebrzo useljavanje nakon gradnje bez temeljitog isparavanja vode iz svih ugrađenih materijala izaziva sindrom bolesne kuće. Iako se o tom problemu kod nas malo govori, posljedice su vidljive od šteta na instalacijama, do pojave gljivica, plijesni i truleži u dobro zatvorenim prostorima.
Energija skupljena u hodu Vjerovali ili ne, osmišljen je uređaj koji se ugrađuje u potplat cipele i prikuplja kinetičku energiju dok hodate. Ima i sklop koji je odmah pretvara u električnu pa se može iskoristiti za punjenje baterija u ručnom satu.Nevidljivi solarni modul Solarni moduli za skupljanje sunčeve energije neprestano se razvijaju i unapređuju, a sad je znanost došla to tog stupnja da čak ne moraju biti ni vidljivi.
Interaktivna školica Digitalno doba i kompjutori uvelike utječu na mijenjanje životnih navika. Velika većina ljudi, a pogotovo djece sve više vremena provodi sjedeći i zureći u ekran koji nas mami svojim nepreglednim mogućnostima nudeći pregled zbivanja i informacija iz cijelog svijeta.
Pametne posudeFrancuska tvrtka Parrot predstavila je na sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu dva nova pametna uređaja koji se temelje na senzorskoj flower power tehnologiji objavljenoj prije dvije godine, a osmišljeni su da svakodnevno brinu o vašim biljkama u lončanicama kad nemate dovoljno vremena za brigu o njima ili kad vas duže nema kod kuće.
Udobnost i toplina Najveći i po novostima najzanimljiviji europski sajam namještaja kelnski IMM održan od 19. do 25. siječnja i ove je godine okupio proizvođače i poslovne ljude iz cijelog svijeta. Zračio je pozitivnom atmosferom, prepunom znatiželjnih posjetitelja i užurbanih izlagača koji su ispunili svih jedanaest paviljona sajma od kojih su neki i na tri kata.
Novi život starih zgradaOtkad je svijet zapao u recesiju koja je opustošila sve zemlje, manje je posla i radnih mjesta, manje je novca za osnovne potrebe, a najviše je pogođen srednji sloj koji je bio motor razvoja. Oporavak je težak i spor, a posljedice se najjače osjećaju u građevinarstvu.
Trostruka stakla i dublji profili GEALAN za novogradnju i obnovu
Prozori su najslabije točke u dobro izoliranom vanjskom zidu. Da bi ponudili toplinsku zaštitu otvora usklađenu s ostalim površinama, današnji su prozori sofisticirane konstrukcije u kojima ostakljenje ima najvažniju ulogu.
Brzo, slasno i čistoUgradbene pećnice Gorenje HomeMade pravi su pomoćnici, jer za zamamno mirisni kruh i slasnu pečenku brine najnovija tehnologija. Na temelju iskustva i primjedbi kupaca inženjeri i nutricionisti oblikovali su promišljene kombinacije grijača, temperature i vremena i pretvorili ih u nove programe.
Formula za uspjehIntervju: Marko Bubaš
Udruga inovatora Hrvatske jedna je od najvažnijih, najuvaženijih i najdugotrajnijih institucija te vrste koja svojim članovima pruža punu podršku u razvoju inovativnih proizvoda od ideje do tržišta. O situaciji u inovatorstvu, o poticajnoj strategiji i daljnjim planovima govori predsjednik Udruge inovatora Hrvatske gospodin Marko Bubaš.
Milijun kuna za kreativne idejeZagrebačka banka podržava inovativne i tržišno utemeljene poduzetničke i startup projekte kojima iskustvom i stručnošću nastoji omogućiti da budu uspješni, održivi i konkurentni. Konkretna financijska potpora poduzetnicima je i natječaj Moj Zaba Start kojim Zagrebačka banka nagrađuje najbolje ideje i projekte pružanjem stručne, konzultativne i financijske potpore.
Inovacijama u budućnostOve godine Saint-Gobain slavi 350. obljetnicu koju će obilježiti promicanjem svoje povijesti, ali s pogledom čvrsto usmjerenim u budućnost. Proslave i mnogi razni događaji koji su počeli 9. siječnja u Šangaju održavat će se tijekom godine sve do listopada kad će se održati završna proslava u Parizu.
Uvijek dovoljno strujeU seriji o fotonaponskim otočnim sustavima nismo spominjali njihovu primjenu na vozilima i plovilima. Zahtjev i potrebe na njima su drukčiji od onih na kućama, radionicama ili farmama. O fotonaponskim centralama da ne govorimo. Na vozilima i plovilima najvažnije je sigurno i pouzdano prekretanje motora, što ovisi o energiji pohranjenoj u bateriji.
Elektronika
Brža izrada pločice
Prirodno vulkansko staklo - opsidijan postoji otkad i Zemlja, a u ljudskoj je upotrebi milenijima, još iz kamenog doba kad su naši preci od njega izrađivali oštre rezne alate i sječiva. No, teško je reći kad je otkriveno, jer se podaci iz raznih izvora razlikuju. Ipak, arheološki nalazi potvrđuju da je prvo staklo nastalo tehnološkim postupkom oko 3500 godina prije nove ere u obalnom pojasu Sirije, Mezopotamije i drevnog Egipta. Ne zna se je li izumitelj Babilonac, Feničanin ili Egipćanin, ali iz tog su doba pronađeni različiti ukrasni predmeti i staklene posude.
Tehnički vremeplov
Sjaj u pijesku
Prirodno vulkansko staklo - opsidijan postoji otkad i Zemlja, a u ljudskoj je upotrebi milenijima, još iz kamenog doba kad su naši preci od njega izrađivali oštre rezne alate i sječiva. No, teško je reći kad je otkriveno, jer se podaci iz raznih izvora razlikuju. Ipak, arheološki nalazi potvrđuju da je prvo staklo nastalo tehnološkim postupkom oko 3500 godina prije nove ere u obalnom pojasu Sirije, Mezopotamije i drevnog Egipta. Ne zna se je li izumitelj Babilonac, Feničanin ili Egipćanin, ali iz tog su doba pronađeni različiti ukrasni predmeti i staklene posude.
Croatian design superstoreOtvorenjem multifunkcionalnog dizajnerskog centra za promociju hrvatskog dizajna zagrebačka kulturno-turistička ponuda obogaćena je još jednim atraktivnim prostorom. Croatian Design Superstore nastanio se u Martićevoj 4 gdje je na gotovo tristo četvornih metara objedinjena stalna prezentacija i ponuda najboljeg hrvatskog dizajna, a tu će se pripremati i prateće edukativne, kreativne i promotivne aktivnosti te jedinstvena ugostiteljska ponuda.

Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: