U Majstoru 3-4/2014 čitajte: Kuća s potpisom u Serdarovoj / Medo toplomjer / Biciklističke novotarije / Trajna priprema obrane od poplave / CES u Las Vegasu / Novo is Boscha / IMM Koeln / Vrt na petom katu / Bidirekcijski izmjenjivač za potpunu kontrolu struje / Popravak ATX-napajanja / Električne instalacije - nabrzinu i bez pribora / Tehnički vremeplov: Rendgen…

U broju 3-4/2014 čitajte:
Medo toplomjer Ana Burica i Josipa Majić osmislile su inovativnog medvjedića s elektroničkim srcem i mobilnim aplikacijama koji stalno prati djetetovo zdravlje. Iako izgleda kao klasična plišana igračka Teddy the Guardian je složeni proizvod koji ih je odveo i u Las Vegas na CES, gdje su naše mlade poduzetnice u svjetskoj konkurenciji postigle velik uspjeh.

Biciklističke novotarijeStiže nam proljeće, a s lijepšim danima ulice se ubrzano pune biciklistima. Pritom raste i broj udesa, ali i ukradenih bicikala. Za one kojima je to noćna mora, ovog se proljeća nude mnoge hi-tech novosti namijenjene upravo opreznima. Sve odreda su originalne, praktične i mnogi će ih poželjeti. No, najvažnije je što sve povećavaju sigurnost i biciklima i biciklistima.

Etika ispred estetike Dva arhitekta, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić najpoznatiji su po projektiranju nekonvencionalnih obiteljskih kuća, uglavnom za ljude otvorenije prema novijem, drukčijem i tehnološki naprednijem. Sve kuće s njihovim potpisom su originalne i u potpunoj ravnoteži s okolišem poput ove najnovije u Serdarovoj.

Trajna priprema obrane Poplave su sve češće, veće, brže i duže traju, no u sustavu obrane nema značajnijih pomaka. Plaćamo stotine milijuna za održavanje i regulaciju vodenih tokova, no na terenu se redovito kasni pa su posljedice ponekad skuplje od planiranog projekta zaštite. Kod nas se ne promišlja o klimatskim promjenama pa nema ni vizije za dugoročnu obranu.
Green-Tech novostiSolarni krov na londonskom Blackfriars mostu / Odjeća za potpunu reciklažu / Prirodni filtar za vodu / Kenguru - električni automobil za osobe s invaliditetom / Za čišći zrak - posadite brezu / Mikrovjetrenjače umjesto golemih turbina / Sprema li Apple solarni MacBook? / Glavni čovjek Applea Tim Cook beskompromisno za ekologiju / Philips i Ericsson osmislili novi koncept financiranja LED ulične rasvjete
Las Vegas: U znaku inovacija Najveći šou potrošačke elektronike koji se održava početkom siječnja u Las Vegasu i ove je godine bio raskošna predstava potrošačke elektronike, najnovijih dostignuća, otkrića i tisuća inovativnih proizvoda. Budući razvoj zasniva se na inovacijama, a CES je njihova blistava pozornica oko koje se okuplja globalna tehnološka zajednica.
Novo iz Boscha Snažan udarni čekić GSH 7 VC Professional /  Svestrane brusilice GBR 15 CA Professional i GBR 15 CAG Professional / Miješalice za sve radove GRW 12 E Professional i GRW 18-2 E Professional
Individualnost u prvom planu Kelnski sajam IMM ove je godine proslavio svoju 65-godišnjicu i potvrdio da je najznačajnija manifestacija u branši koja diktira trendove u namještaju i opremanju prostora. Nastupilo je više od 1200 izlagača, a stiglo je više od 120.000 posjetitelja - od čega je bilo čak 42,5 % inozemnih iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike.
LED šumica nad stolom Njemački dizajner Michael Rösing ostvario je neobičnu ideju - odlučio je konstruirati stropnu svjetiljku od gusto nanizanih bambusovih štapića koja natkriljuje dugačak blagovaonički stol.
Čipkasto sjenilo I Alessandro Zambellia poslužio se pri dizajniranju rasvjetnih tijela avangardnom tehnologijom. Za talijansku tvrtku Exnovo iz Trentina - koja je prva uvela u proizvodnju digitalnu tehnologiju i već je specijalizirana za tehniku 3D printanja - dizajnirao je seriju šupljikavih svjetiljki nazvanih afillia - što u botaničkom smislu znači bezlisno, ogoljelo, ali ne nužno i beživotno - koja se sastoji od tri stolna i tri viseća modela.
Vrt na petom katu Nemate vrt, nemate dvorište, živite u malom stanu iznad gradskog asfalta na petom katu? Nema problema. Volite li zelenilo, cvijeće... ipak si možete priuštiti zadovoljstvo da se okružite ne samo ukrasnim biljem nego i voćem i povrćem. Mnogo toga što se može uzgajati na zemlji možete prenijeti u svoj mali balkonski vrt i stvoriti zelenu oazu koja će vam doslovce približiti prirodu nadohvat ruke.
Vrhunski pisač za izravan ispis na tekstilEpson je svoju široku paletu proizvoda nedavno proširio novim p i s a č em Epson SureColor SC-F2000, prvim Direct-To-Garment T-Shirt pisačem, za izravan ispis na pamučne majice i ostale tekstilne materijale.
Bidirekcijski izmjenjivač za potpunu kontrolu strujeNaša serija o fotonaponskim sustavima i uređajima tvrtke Schrack namijenjena je boljem razumijevanju svih mogućnosti koje su vam dostupne pri planiranju visokog stupnja energetske neovisnosti. Dakako, stupanj neovisnosti određuje i veličina postrojenja, a veće postrojenje zahtijeva i obilnije investiranje. Kako je dostupnost solarne struje ovisna i o vremenskim prilikama, pri oblikovanju instalacije treba ugraditi opremu koja omogućuje spremanje električne energije na što duži rok, pa i dopunjavanje baterija iz pomoćnih izvora…
Popravak ATX-napajanjaSvaki elektronički uređaj sastoji se od nekoliko sklopova, no jedan od njih obvezni je dio svakog elektroničkog uređaja: to je modul napajanja. I današnja PC-računala također imaju takav sklop koji se, zbog svojih posebnosti i prepoznatljivosti naziva ATX-napajanje. Riječ je o modernim sklopovima napajanja koji rade na visokim frekvencijama, pa s malim feritnim transformatorima možemo postići veliku snagu.
Nabrzinu i bez pribora Električne instalacije valja polagati po određenim pravilima, a u praksi se primjenjuje nekoliko sustava. Svi odreda zahtijevaju polaganje u nekoliko koraka, pri čemu je najvažnije da strujni vodovi budu solidno pričvršćeni za podlogu - i zaštićeni od požara.
tehnički vremeplov
Rendgen: temelj slikovne dijagnostike Jedno od najznačajnijih tehničkih sredstava koja su vrlo snažno potakla razvoj medicinske tehnike svakako je bio rendgen koji je omogućio nešto dotad nezamislivo - da se struktura tkiva, organa i kostiju promatra bez invazivnih zahvata.

Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: