U Majstoru 11-12/2017 čitajte: Život u živopisnim kutijama / Kradljivci posla / 3D svijet na papiru / Dizajn u prvom planu / Tri autonomna izmjenjivača u trofaznom spoju / Zaštita zvučnika: jeftin sklop - velika korist / Održivost i digitalizacija / Solarne ćelije po uzoru na crne leptire / Muke s odvodom - može i drukčije ... /

U broju 11-12/2017 čitajte:
Kradljivci poslaGubitak starih radnih mjesta zbog novih tehnologija nije novost, jer već od prve industrijske revolucije automatizirani su strojevi polako preuzimali poslove koje su obavljali ljudi. Danas su strojevi-roboti sve sličniji ljudima i preuzimaju nebrojene teške i opasne poslove u raznim djelatnostima.

3D svijet na papiruDizajneri su osmislili kreativne radionice kako bi se djeci već za ranije dobi omogućilo da razvijaju kreativne vještine i da nauče stvari iz okruženja prenijeti na papir, oblikovati i vizualizirati. Najviše radionica održava se u Zagrebu u prostoru HDD-a - no već su tri održane u Splitu i dvije u Varaždinu, a važno je naglasiti da su - besplatne.

Dizajn u prvom planuOvogodišnja priredba drvne industrije i namještaja Ambienta pokazala je da imamo dobru perspektivu za proizvodnju namještaja čemu uvelike pridonosi kvalitetan dizajn. Posjetitelje je najviše privlačio izlagački prostor Design zone gdje su predstavljeni najnoviji proizvodi od kojih su neki već nagrađeni prestižnim svjetskim nagradama.

Život u živopisnim kutijamaPosljednjih godina arhitektima su zapeli za oko transportni kontejneri koji su - kako kažu - idealni za brzu gradnju kuća, stanova, poslovnih i radioničkih objekata. Njihova prednost leži u povoljnoj cijeni i jednostavnosti izvedbe - dobivate stambeni prostor prema potrebi, kuću isporučenu u jednom komadu, bez težih građevinskih zahvata.
Sluh i paučina

Nova istraživanja na njujorškom Sveučilištu Binghamton pokazuju da fine vlakna poput paučine poboljšavaju kvalitetu mikrofona za slušna pomagala.
Solarne ćelije po uzoru na crne leptire

Tim istraživača s Kalifornijskog instituta za tehnologiju i Tehnološkog instituta Karlsruhe poboljšao je učinkovitost solarnih ćelija na tankom filmu, oponašajući arhitekturu krila crnih leptira.
Održivost i digitalizacija

Istraživačka suradnja tvrtki Bosch i Bayer okrenuta je digitaliziranju poljoprivrednih gospodarstava tako da poljoprivrednici mogu primijeniti novu tehnologiju pri poljskim radovima pri čemu se posebna pažnja posvećuje održivom i učinkovitom uklanjanju korova tako da se herbicidi upotrebljavaju samo na mjestima gdje su zaista potrebni.
Svjetlo stvara atmosferu

Proizvođači rasvjetnih tijela okrenuli su novu stranicu - njihove visokokvalitetne svjetiljke dobile su emocionalni i poetski naboj tako da je svjetlosni izvor umjetnički integriran u dizajn.
Supeus Case Study 2017

Studentska udruga za promicanje energetske učinkovitosti SUPEUS osnovana je 2011. godine u Zagrebu, a glavni joj je cilj promicanje energetske učinkovitosti, održive gradnje i obnovljivih izvora energije i po tomu je jedinstvena na razini svih studentskih udruga u Hrvatskoj.
fotonapon na brodu
Autonomni izmjenjivač

Pri osmišljavanju fotonaponskog sustava za napajanje brodskih trošila u prošlim smo nastavcima polazeći od tri baterijska sloga došli do usklađenih sustava koji mogu napajati brodska trošila puneći se samo iz FN modula. Sljedeći ključni element u našem sustavu koji gradimo korak-po-korak je izmjenjivač.
fotonapon na brodu
Tri autonomna izmjenjivača u trofaznom spoju

Sad ćemo objasniti izvedbu jednog konkretnog sustava s autonomnim izmjenjivačima spojenim u trofazni spoj. No upozoravamo, ovo su sustavi koje treba dobro promisliti, naponi u njima su opasni po život.
elektronika
Izračun broja namotaja feritnih transformatora za polumosni smps

Na mnogim forumima ljudi se često raspituju kako izračunati broj namotaja feritnih transformatora koje će primijeniti za polumosna SMPS napajanja.
elektronika
Zaštita zvučnika: jeftin sklop - velika korist

Oni koji su ikad pokušali sami napraviti audiosustav zasigurno znaju kolika je cijena kvalitetnih zvučnika. Zato zaštita zvučnika zvuči vrlo primamljivo - isplati se štititi nešto što je skupo jeftinim elektroničkim sklopom.
jožin ekokutak
Otrovne tvari i okoliš

Danas se mnogo i žučljivo diskutira o otpadu, spalionicama, sanaciji legalnih odlagališta i divljih deponija. Građani prosvjeduju, protive se gradnji spalionica i odlagališta u svojim naseljima, ne žele u blizini objekte za uklanjanje otpadnih tvari i otpadnih voda pa i sve ono drugo što može biti opasno po zdravlje.
halo, majstore
Muke s odvodom - može i drukčije

U prošlom smo vam broju savjetovali kako možete jednostavno sami odčepiti odvod granulicama, no ako ne uspijete otprve ima još načina...
tehnički vremeplov
Svjetionici - vatreni noćni putokazi

U stara vremena, prije razvoja luka i pristaništa, moreplovci su se pri noćnoj plovidbi orijentirali prema vatrama koje su paljene na brdima iznad obale kako bi im poboljšale vidljivost pri pristajanju.

Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: