U broju 11-12/2013 čitajte: Policama protiv kaosa // Robot RONNA // Minim house // Diogen u solarnoj bačvi // Geigerov brojač // Smart Wheel - električni kotač za svaki bicikl // Učenje za stolom koji raste // Minim house - dom s putujućom adresom // Mačji ulaz kroz staklo...

U broju 11-12/2013 čitajte:
Robot RONNARobot RONNA kojim će pri vrlo zahtjevnim zahvatima kirurzi upravljati putem računala veliki je znanstveno-istraživački projekt FSB-ovog Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava i KB Dubrava gdje je još u fazi pretkliničkog ispitivanja. Priču o RONNI donosimo vam iz prve ruke - kako se razvijala od ideje do realizacije opisuje voditelj projekta prof. Bojan Jerbić.

Minim houseMini, minimalno, minimum... Minim house je novi projekt mobilne kućice koja se može postaviti na temelje i na kotače. Prepuna inovacija zorno predstavlja novu kategoriju pojednostavljeno građenog energetski neovisnog stabilnog ili mobilnog doma, suvremeno opremljenog, potpuno iskorištenog multifunkcionalnog prostora modernizirane estetike i to uz pristupačne troškove.

Diogen u solarnoj bačviTvrtka namještaja Vitra koja promovira održivu arhitekturu nakon suradnje s Frankom Gehryjem, Zahom Hadid i drugima sad je prihvatila projekt Renza Piana koji je za njihov kampus dizajnirao kućicu Diogen. U Vitri kažu da je to njihova najmanja graditeljska cjelina, ali po karakteristikama najveći projekt. Stanovanje na skromnom tlocrtu inspirirano je Renzovim sjećanjem na studentske dane.

Geigerov brojačSlučajno, baš kad se govori o šipkama radioaktivnog goriva i novom incidentu u NE javio nam se čitatelj Tihomir Benko, elektroničar i informatičar s velikim iskustvom koji je izradio Geiger-Müllerov brojač. Originalno rješenje primjereno dostupnim materijalima na domaćem tržištu uključuje i praktična saznanja elektroničara s raznih strana svijeta, pa i na našim stranicama predstavlja dobrodošlu novost.
Green-Tech novostiPametni kanalizacijski poklopci pune električne automobile // Silikonski superkondenzator - nemoguće postaje moguće // Virtualna solarna energija // U Belgiji jeftini solarni sustavi za siromašnija kućanstva // Smart Wheel - električni kotač za svaki bicikl
Sušenje sječke suncemMala i srednja poduzeća, obrtnički pogoni i poljoprivredni proizvođači uvelike bi smanjili troškove poslovanja kad bi umjesto preskupe fosilne energije posegnuli za gotovo besplatnom sunčevom toplinom...
Digitalni tisak na tekstiluOd ovog mjeseca Epson kreće sa službenom ponudom prvog DTG (Direct to Garment) pisača za izravni ispis na bijele i obojene pamučne majice, torbe, kape i ostale tekstilne proizvode koji sadrže najmanje 50 posto pamuka. Pisač je predstavljen na brojnim sajmovima gdje je kvalitetom tiska privukao velik pažnju posjetitelja.
DBE inteligentni radijatoriPatentirani hidraulički aktivator topline DBE - Dynamic Boost Effect - tvrtke Jaga u kombinaciji s niskotemperaturnim grijanjem djeluje vrlo učinkovito. Ima izuzetno visoke performanse, malih je dimenzija, a ugrađuje se jednostavno unutar kućišta radijatora.
Učenje za stolom koji rasteJedna od vrhunskih stručnjakinja u dizajniranju školskog namještaja dr. sc. Danijela Domljan opisuje kako su nastali prototipovi školskog stola i stolca koji s jedne strane svojim amorfnim oblicima potiču kod djece psihološki i kognitivni razvoj, a s druge zadovoljavaju sve ergonomske, funkcionalne i sigurnosne zahtjeve.
Policama protiv kaosaRijetki su komadi namještaja koji istodobno iznenađuju jednostavnošću i multifunkcionalnošću, a uklapaju se u svaki prostor i u svaku prostoriju stana. Otklopne police finske dizajnerice Eeve Lithovius naprosto vas svojom konstrukcijom tjeraju na pomisao da ste se tomu i sami mogli dosjetiti. No, Eeva je to učinila i time prešla crtu koja obično dijeli od genijalnog.
Dom s putujućom adresomMobilne kućice mogu izgledati sjajno, no nije sve u izgledu. U posljednje vrijeme projektanti nastoje povećati prostor, ali se uglavnom drže klasičnih razmjera i dvovodnog krova pod kojim se odvija prava bitka za iskorištenje svakog centimetra. Mini, minimalno, minimum... to su riječi koje karakteriziraju Minim house, novi projekt kućice koja se može sagraditi na temeljima ili postaviti na kotače.
Kuće na sunčev pogonOvogodišnji Solar Decathlon pod pokroviteljstvom Američkog ministarstva za energiju održan je na golemoj površini Orange County Great Parka u kalifornijskom gradu Irvineu. Među devetnaest odabranih finalista u tom već popularnom natjecanju solarne gradnje pobijedio je austrijski tim iz Beča…
Nadzor baterije i regulacija punjenjaOtočni fotonaponski sustavi koji nisu namijenjeni priključenju na mrežu, nude vrlo veliku autonomiju i neovisnost o brojnim potresima globalne i domaće energetike.
Mačji ulaz kroz stakloVratašca za kućne ljubimce nisu novotarija. Nude se razne konstrukcije, boje i cijene. No sva su vratašca namijenjena ugradnji u drvena vrata. Kako ih ugraditi u staklena, k tome i u izo-staklo?
Pomoć na kotačimaOsječki inovator Davor Kezić, naš suradnik koji vam u rubrici Tehnički vremeplov predstavlja zanimljive inovacije koje su znatno utjecale na tehnološki i sveukupni civilizacijski razvoj u svim ljudskim djelatnostima, dosad je konstruirao brojna inovativna rješenja koja zadiru u razna tehnička područje od aviona do - invalidskih kolica za pse i mačke.
tehnički vremeplov
Od Lazy Bonea do IC-daljincaTelevizor, videorekorder, hi-fi liniju, kućno kino, klima-uređaj te razne druge svakodnevne naprave više nije moguće ni zamisliti bez dodatne čarobne kutijice kojom jednostavno iz udobnog naslonjača pritiskivanjem malih gumbića upravljamo svom tom tehnološkom menažerijom.

 

Cesta od valjanog betonaIako u Europi i svijetu betonski kolnici nisu novost i imaju široko područje primjene od turističke do industrijske infrastrukture Holcim je prvi u Hrvatskoj uveo cestu od valjanog betona u svoj proizvodni program. Riječ je o materijalu koji pojednostavnjuje i ubrzava proces gradnje, otporan je i dugotrajan, a uz to i jeftiniji od asfalta…

 

Čitatelji koji odluče sami izraditi Geigerov brojač HEX-kod za PICchip mogu downloadati ovdje.

Za dodatne downloade kliknite ovdje.

Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: