U Majstoru 1-2/2017 čitajte: 3D printer DeltaWASP / IMM - Doba suprotnosti / Danska vikendica / Fotonapon usred makije / Suvremenija izrada tiskanih pločica - CNC PCB / Napajanje i izvori LED napajanja / CES 2017 u Las Vegasu / Pametni TE separator / FENG nanogenerator / Razvoj zelene elektronike / Smartshuttle / Laundroid / Natjecanje Supeus Case Study …

U broju 1-2/2017 čitajte:
IMM - Doba suprotnostiU svijetu interijera najvažniji je trend da više nema podjele na krivo ili pravo. Nije nam kontradiktoran samo život već i stanovi. Koža uživa u društvu plastike, prevladavaju hladnosivi i bijeli tonovi, kuhinje su u pastelnim bojama, a sobe - tamnozelene. Sve to egzistira jedno pokraj drugoga. Ipak, obilaskom ovog najvećeg svjetskog sajma namještaja otkrivaju se neki dominantni trendovi.

Danska vikendica Skandinavske su vikendice u pravilu vrlo jednostavne, izrazito skromne, okrenute prema sunčanome jugu koliko god je to moguće. Većina je napravljena štedljivo, na malom i dobro iskorištenom tlocrtu. Tu nema ni traga nekom pokušaju nametanja ladanjskog komfora. Sve je podređeno boravku u vrtu, po mogućnosti na suncu i druženju s prijateljima.

3D printer DeltaWASPRazvoj 3D printera je munjevit, a odvija se u najrazličitijim oblicima. Dosad se pojavilo nekoliko tehničkih rješenja koja se uvelike razlikuju izgledom, veličinom, načinom rada i materijalom kojim se izrađuju predmeti. 3D printeri su vrlo srodni uređaji koji svi odreda oblikuju iz kompjutorskog crteža opipljive predmete. A u toj su branši WASP printeri iz Ravene u mnogome posebni.

Fotonapon usred makijeU prošlom nastavku naše serije o fotonaponu predstavili smo otočni sustav Maxi 45 koji se upravo tada postavljao na otoku Krku, a sad vam predstavljamo originalan i po mnogočemu stimulativan primjer kroz autentične detalje instalacije koja je tijekom zime poprimila konačni oblik, a provjerene su već i neke važne funkcije.
Pametni TE separator

Jedna od rijetkih slabosti litij-ionske baterije jest da sadrži visokozapaljiv elektrolit pa ako je fizički oštećena ili se prebrzo puni može doći do kratkog spoja pa će se zapaliti, a možda i eksplodirati….
FENG nanogenerator

Znanstvenici na sveučilištu Michigan postigli su golemi napredak u sitnoj tehnologiji. Na popis obnovljivih izvora energije koji pripadaju četvrtoj industrijskoj revoluciji dodali su nanogenerator koji generira energiju sa zaslona osjetljivog na dodir pritiskom prsta.
Razvoj zelene elektronike

Mikrobiolozi sa Sveučilišta Amherst u Massachusettsu otkrili su novu vrst prirodnih nanožica koje proizvode bakterije, što bi moglo znatno ubrzati razvoj održivih vodljivih materijala za elektroničku industriju.
Lijek za elektroniku

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta Riverside razvili su transparentni, samoobnovljiv i mehanički vrlo rastezljiv provodljivi materijal koji se može električki aktivirati i poslužiti za popravak elektroničkih uređaja i robota.
KPL - drugi sloj kože

Istraživački tim s MIT-a i znanstvenici Olivo Labsa radili su oko deset godina kako bi razvili zaštitni premaz koji bi koži mogao vratiti zdrava svojstva te poslužiti za medicinsku ti kozmetičku primjenu.
Otkriveno novo stanje vode

Jedna od osnovnih stvari koje djeca uče u školi iz predmeta priroda i društvo jest da voda može postojati u tri različita stanja - kao čvrsti led, tekućina ili plinovita para. Tako je bilo dosad, no međunarodni tim znanstvenika nedavno je otkrio da tekuća voda ima zapravo dva različita stanja.
Smartshuttle

Izgleda da se pomalo gubi granica između javnog i privatnog prijevoza. Na pomolu su nova mobilna rješenja s novim poslovnim modelima koji nude veću fleksibilnost i usluge na zahtjev od-vrata-do-vrata. Unatoč nedoumicama, argumentima za i protiv prva autonomna vozila u javnom prometu već su dobila volan u digitalne ruke i samostalno krstare ulicama svjetskih gradova.
Laundroid

Na tržištu se pojavljuje sve više uređaja koji nam pomažu u svakodnevnici, a mnogi od njih zamjenjuju ljudske ruke pri obavljanju kućanskih poslova. Jedan od njih svakako jeperilica bez koje se danas više ne može zamisliti život, no to više nije dovoljno, jer unatoč tom nezamjenjivom stroju na pranje i slaganje rublja potroše se pusti sati.
Obnova stogodišnje kuće
Novi look starog zdanja

Gradovi se šire i prenapučuju, no ponegdje se vlasti trude da stari predjeli zadrže povijesna obilježja pa nema rušenja cijelih blokova obiteljskih kuća kako bi se podigli šoping-centri ili poslovni tornjevi. Tako i u glavnom gradu američke države Arizona Phoenixu koji danas ima milijun i petsto tisuća stanovnika, postoje povijesne četvrti otprije stotinjak godina, gdje je propisano da svaka gradnja i obnova mora zadržati povijesni karakter da se ne naruši poetska slika starih zdanja u susjedstvu.
CES 2017 u Las Vegasu
Rutinske senzacije

Svakog čuda za tri dana dosta. Slično se događa s desecima sajmova svjetskoga ranga koji su u novije doba na sve strane prštali tehnološkim i tehničkim novostima, startupovima, aplikacijama, informatičkim ninirevolucijama, novim proizvođačima i novim dizajnom svega i svačega - a nakraju se sve to nekamo pogubilo, poravnalo. Umjesto tsunamija, zazibalo je tek par mekanih valova na ravnome žalu. Iako je i kod nas nekoliko takvh svjetskih manifestacija imalo zavidnu medijsku pozornost, bombastičnih objava je sve manje.
Majstor nagradio studente
Natjecanje Supeus Case Study

I ove godine Majstor je svojim skromnim prilogom izrazio potporu studentima koji se u pristupu struci zalažu za interdisciplinarnost i povezivanje raznih znanstvenih disciplina bez kojih današnji i budući složeni tehnički sustavi ne mogu funkcionirati. Brzina promjena u području znanosti i tehnologije, a time i obrazovanja, danas je teško dohvatljiva, pa svaki napor kojim se povezuju razna područja zaslužuje pohvalu.
nova štedljiva rasvjeta (3)
Napajanje i izvori napajanja

Dosad smo u tri nastavka upoznali razne LED trake, njihove osnovne svjetlo-tehničke karakteristike poput svjetlosnog toka, rasvijetljenosti, uzvrata boje i temperature boje. U prošlom broju Majstora prikazali smo gotovo sve vrste metalnih profila za ugradnju LED traka za mehaničku zaštitu uz obvezno hlađenje. Ovaj put predstavljamo izvore napajanja namijenjene LED trakama, a uz njih i specifičnosti instalacije koja se priključuje drukčije od većine dosadašnjih rasvjetnih tijela.
jožin ekokutak
Kreativnost i održivost

Valja napomenuti kako je održivi razvoj koji se često spominje u dnevnopolitičke svrhe zapravo inovacija, koja se sastoji od pet kategorija: štednja roba široke potrošnje, učinkovita uporaba i iskorištenja različitih izvora energije, sirovina, recikliranje i oporaba materijala.
elektronika
Suvremenija izrada tiskanih pločica - CNC PCB

Ako ste kupili ili napravili CNC stroj s kojim ćete kontrolirano i precizno, pomoću računala,ostvariti razne projekte, ne možete zaobići CAM programe koji na temelju g-koda upravljaju strojem. Kako je ovdje sve namijenjeno izradi elektroničkih sklopova i tiskanih pločica, precizno urezivanje raznih slojeva određuje i konačni uspjeh posla.
tehnički vremeplov
Vjetrenjača: kako je ukroćen vjetar

Vjetrenjače imaju dugu i zanimljivu povijest, a pojavile su se neovisno u različitim dijelovima svijeta i to dva različita tipa - one s vodoravnom osovinom i one s okomitom rotorom. Prve s vodoravnom osovinom za pogon mlinova upotrebljavale su se u starom Egiptu, Mezopotamiji, Perziji i Kini. Prvi vjetreni rotor konstruirao je u prvom stoljeću grčki inženjer Heron Aleksandrijski, a prema mlinskim kolima građene su i rimske okomite vjetrenjače koje je opisao Vitruvije...

Download uz elektroniku / Suvremenija izrada tiskanih pločica - CNC PCB:

LM2576_5.GBL
LM2576_5.GM1
LM2576_glodanje_08mm.cnc
LM2576_obrezivanje_08mm.cnc

Shema regulatora napona:
Shema_regulatora_napona.pdf

Za downloade iz prethodnih brojeva kliknite ovdje.

Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: