Električni VW Lupo s Končarovim motorom / Ukorak sa Suncem / Kuća u čipki / Kako do dugovječne ledice / Zima u zelenom / Keramika za 3D print / Moderna kuća za odmor - Ana na Braču / Protiv podmuklih voda - zabrtvljeni priključak / PLA-filamenti s mnogo lica - najpopularniji materijal za kućno printanje / Jednostavni Li-ionski otočni sustavi // Majstor nagradio studente - Natjecanje Supeus Case Study

U broju 1-2/2016 čitajte:
Kuća u čipkiNizozemska stambena udruga Trudo u Eindhovenu raspisala je stari kvart Woenselwest. Ideja je bila da se obnove kultne zgrade na uglovima ulice Edisonstraat koje su imale sličnu strukturu donjeg dijela. Pobijedio je projekt arhitektonskog studija Bas Termeer s crvenom kućom u čipki.

Zima u zelenomČovjek se u zatvorenom prostoru osjeća skučeno, pogotovo kad su prozori uglavnom zatvoreni. Ipak, i u zimskim uvjetima možemo osvježiti kuću osjetiti dah prirode ako unesemo u stan sobno bilje koje nije samo pusta dekoracija već pozitivno djeluje i na naše raspoloženje pa i na zdravlje. No, o biljkama treba brinuti, mada su mnogo manje zahtjevne od kućnih ljubimaca.

Ukorak sa SuncemNavikli smo da u tehničkim novostima uglavnom gledamo izazovne proizvode visoke tehnologije međutim, ima i čudesno jednostavnih i jeftinih konstrukcija koje bi širom svijeta mogle imati podjednako velik utjecaj na ljude. Riječ je o vrlo efikasnoj samograditeljskoj napravi koja istodobno nudi dvije stvari - čistu električnu energiju i pročišćavanje vode.

Kako do dugovječne lediceSvi koji su klasične žarulje zamijenili štedljivima, a potom i ledicama sigurno su zadovoljni uštedama. Pritom se LED rasvjeta pokazala apsolutno najdjelotvornijom. Ali, s novom tehnologijom pojavile su se i nove oznake zbog kojih kupci najčešće ne znaju što su zapravo dobili u kutiji. Riječ je i o boji svjetla i o osvijetljenosti površine i prostora pa i o općem ugođaju.
robotika
Kad roboti razgovaraju

Istraživači rade na stvaranju robota koji međusobno komuniciraju i surađuju na istim zadacima. Kažu, lakše je napraviti nekoliko robota za višestruke zadatke negoli jednoga koji može sve napraviti sam.
robotika
Makr Shakr Bar

Prvi robotski barmenski sustav Makr Shakr projektiran je za luksuzni pametni brod Royal Caribbean. Cijela stvar se zasniva na inovativnom mixology sustavu koji omogućuje da si gost sam pripremi koktel…
robotika
Osobni pomoćnik

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg namjerava konstruirati robota s umjetnom inteligencijom koji bi mu pomagao u kućanskim i drugim poslovima.
robotika
Putnički dron

Kineska kompanija Ehang predstavila je na CES-u u Las Vegasu prvu bespilotnu letjelicu za prijevoz putnika.
sci-tech news
Auto pokretan mislima

Dok strpljivo čekamo da se u prodaji pojave prvi self-drivig automobili kineski su se znanstvenici pozabavili futurističkom metodom - pokretanja automobila mozgovnim impulsima.
sci-tech news
Drive PX 2

Na ovogodišnjem sajmu tehnologije CES u Las Vegasu američka tvrtka Nvidia predstavila je superračunalo koje će upravljati samovozećim automobilima.
sci-tech news
Pametni flaster

MIT-ovi istraživači dizajnirani su nešto što se može opisati kao flaster budućnosti: ljepljiv je i rastezljiv, a u nj se mogu ugraditi senzori temperature i druga elektronika. Ima sičušne kanale ispunjene lijekom koji otpušta ovisno o promjenama na koži.
sci-tech news
Keramika za 3D print

Znanstvenici tvrtke HRL Laboratories u Kaliforniji razvili su novi materijal pretkeramički polimer, koji se nakon zagrijavanja na visokim temperaturama pretvara u keramiku
dizajn
Kayiwina abeceda

predstavljamo vam policu AAKKOSET dizajnera Lincolna Kayiwe, inspiriranu dječjom pjesmicom Alphabet song koja ima 26 individualnih polica od kojih svaka nalikuje jednom slovu.
održiva gradnja
Moderna kuća za odmor - Ana na Braču

Žalite li u ove hladne zimske dane zabijeljene snijegom za dugim toplim ljetom, možda će vas malo zagrijati pogled na ovu bračku kuću u modernom stilu koja je prošle godine sagrađena u Splitskoj, malom pitoresknom mjestu blizu Postira.
interijer
Inspirativni pod

Predstavljamo vam jedan španjolski projekt obnove starog bakinog tavana u kojem je baš zahvaljući drvu osmišljeno originalno rješenje s tim da je naglasak na - podu.
Seek Reveal - kompaktna termokamera

Ovaj mali ručni termovizijski uređaj idealan je za lovce, izletnike, planinare, djelatnika u službama spašavanja, za vatrogasce, inspektore za energetsku učinkovitost, servisere...
Smart Home - sigurnije i udobnije

Prvi Boschovi proizvodi za pametne domove pružaju nove usluge koje čine život jednostavnijim, a imaju i veliki poslovni potencijal…
graditeljstvo
Protiv podmuklih voda - zabrtvljeni priključak

Poplave nas u novije vrijeme nizu mazile, a ubrzane klimatske promjene učinile su ih gotovo nepredvidljivima po razmjerima, brzini i - štetama. Kako sve upućuje da će buduće poplave biti i češće i veće, vrijeme je da promislimo o načinu gradnje temelja, podruma i donjeg dijela kuće. Dosadašnje štete otkrivaju da su mnoge kuće stradale upravo zbog nepromišljeno napravljenih priključaka koji su bili najslabija karika ili rupa u obrani.
samogradnja
Električni VW Lupo s Končarovim motorom

U prethodnim brojevima Majstora opisali smo originalni model prerade auta na benzin u električni, Gorana Gogića primijenjen na Kadettu i Audiju 6. Marijo Bubalo iz zagrebačkih Gajnica domišljato je prilagodio ta iskustva u samogradnji električnog pogona na malom automobilu. Njegov E-Lupo primjer je besprijekorne izvedbe dosad potvrđene kroz više od 3000 prijeđenih kilometara.
3D printeri
PLA-filamenti s mnogo lica - najpopularniji materijal za kućno printanje

Iako je priča s 3D printanjem i oblikovanjem predmeta i sklopova na daljinu započela na Tajvanu prije gotovo pola stoljeća i relativno brzo ušla u industriju s vrhunskim tehnologijama, aditivno je nanošenje slojeva tek prije nekoliko godina širom otvorilo vrata tržišta…
fotonapon (17)
Jednostavni Li-ionski otočni sustavi

U jednom od ranijih nastavaka serije, u Majstoru 7-8 /2015., govorili smo o Li-ion baterijama koje se mogu primijeniti u svim otočnim fotonaponskim sustavima o kojima smo pisali u dosadašnjim nastavcima. Komercijalno dostupna litij ionska baterija (LiFePO4 - litij-željezofosfat - skraćeno LFP baterija) ima moćnu gustoću spremljene energije od 120 Wh/kg, dok olovna baterija ima svega 40Wh/kg…
tehnički vremeplov
Mjerenje vremena

Čovjek od svojih prapočetaka mjeri kako prolazi vrijeme i to ponajprije promatranjem okoliša i prirodnih zbivanja. Prvi, primitivni satovi bili su zasnovani na različitim pojavama ili događajima određenoga trajanja.
energetska učinkovitost
Majstor nagradio studente - Natjecanje Supeus Case Study

Supeus Case Study je projekt osmišljen za studente primarno tehničkih struka, a pokrenut u svrhu promicanja energetske učinkovitosti te povezivanja studenata s tvrtkama koje posluju na tom području…
info&biznis
Poziv na Palexpo

Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture organizatori su ovogodišnjeg 22. po redu sudjelovanja hrvatskih inovatora na 44. međunarodnom Salonu inovacija u Ženevi…
info&biznis
Sveučilišni priručnik - Kvaliteta i tehnički opisi proizvoda od drva

Na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je 2. prosinca 2015. promocija sveučilišnog priručnika Kvaliteta i tehnički opisi proizvoda od drva. Svezak I. Opremanje zgrada za odgoj i obrazovanje…Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: