U Majstoru 1-2/2015 čitajte: Mobilni fotonapon // Vožnja bez pilota // Fotogravirana fasada // Dvostruki tajmer // Laser kao gumica // Jeftinija toplina iz zraka // Novi alati // Printanje 3D elektronike // Ciclotte za cestu i trening // Modularni namještaj // Zdravo i štedljivo // Bijela vila u zelenilu // Stambeni blok - za uzor // Intervju: Đuro Horvat // Projektiranje otočnog fotonaponskog sustava // Zlatna zamjena za ženske ruke // Kalendar minhenskih sajmova // Donacija ruđerovcima za nove projekte

U broju 1-2/2015 čitajte:
Vožnja bez pilotaU Silicijskoj je dolini prije nekoliko godina tajno pokrenut projekt Google X gdje su investirali mnogo novca i vremena u nešto što su nazvali moon shots, a prošlog mjeseca objavljeno je da je prvi prototip malog električnog automobila bez vozača, pedala i volana spreman za testiranje na cesti. Prototip ima dva sjedala, najveća brzina mu je oko 40 kilometara na sat, a pogoni se električnom energijom.

Fotogravirana fasadaU blizini montrealskog sveučilišta McGill arhitekti su pronašli inspirativnu priču za svoj novi inovativni projekt. Na mjestu gdje je početkom prošlog stoljeća požarom uništena povijesna kamena kuća sagradili su studentski dom čija je fasada doslovce posebna i to filmska priča. Naime, oslikali su je scenama iz starog filma primjenom najnovije tehnologije - tehnikom fotograviranja.

Mobilni fotonaponUz uobičajenu primjenu u obliku velikih solarnih elektrana i fotonaponskih pogona u industriji i na stambenim zgradama, razvila su se i tehnička rješenja za fleksibilnu primjenu tehnologije koja omogućuje nezavisnu proizvodnju struje na gotovo svakoj lokaciji. Novost su pokretni solarni generatori koji proizvode struju tamo gdje ih se postavi, s cijelim sustavom u jednom volumenu.

Dvostruki tajmerIako je ovih dana cijena nafte u slobodnom padu, plin za grijanje nije pojeftinio. Stoga je mudro potražiti dodatne mogućnosti racionalnijeg trošenja plina u sustavu grijanja. Ovdje je riječ o uspješnom pokušaju da se podno grijanje s kondenzacijskim plinskim bojlerom učini malo djelotvornijim. A svaka, pa i najmanja ušteda, na duži rok donosi veliku korist.
Laser kao gumica Zamislite laserski pisač koji omogućuje izradu dokumenata koji se mogu brisati tako da se papir može ponovno iskoristiti za još nekoliko ispisa. Da, Toshiba je uspjela postići baš to svojim novim višenamjenskim pisačem…Jeftinija toplina iz zraka Uza stalan porast troškova energije i povećanu pozornost javnosti usmjerenu smanjenju utjecaja proizvoda koje koristimo na okoliš ponuda dizalica topline za zagrijavanje sanitarne tople vode Bosch Compress 3000 DWF nudi idealno rješenje uz velike prednosti…
Novi alati Predstavljamo: Čekić-bušilice Hilti // Joker Double viljuškasti ključevi // Lagani inteligentni robot LBR iiwa // Wiha držač bitova
Printanje 3d elektronike Svjetski sajmovi najsuvremenijih tehničkih dostignuća danas su pretvoreni u spektakle na kojima je teško razabrati što je zaista čudo, a što uspješan marketinški potez. Takav je bio i ovogodišnji CES u Las Vegasu, najveći vašar potrošačke elektronike i uređaja za zabavu među kojima mnogi kriju znanja, pamet i tehničko savršenstvo kojemu će svrhu i opravdanje otkriti tek budućnost.
Ciclotte za cestu i trening Prošle je godine lansirana nova verzija inovativnog bicikla Ciclotte poznatog lifestyle branda Tonino Lamborghini….
Modularni namještaj Modularni višefunkcionalni kauč nije pogodnost samo za male prostore jer se dobro uklapa i u prostrane sobe gdje se može formirati zaseban kutak i time stvoriti zanimljiv i atraktivan vizualni efekt
Zdravo i štedljivoŠpanjolski arhitekti iz barcelonskog studija Alventosa Morell Arquitectes projektiraju montažne energetski učinkovite kuće po vrlo prihvatljivoj cijeni koje se mogu postaviti u vrlo kratkom roku.
Bijela vila u zelenilu Zanimljiva obiteljska kuća koja izgleda poput moderne bijele skulpture usred zelenila nalazi se u Greenfield Parku, predgrađu blizu Montreala, a dizajnirana je za mladu obitelj koja više preferira boravak u prirodnom okruženju negoli život u gradskoj vrevi.
Stambeni blok - za uzor U zapadnom predgrađu Pariza, iza dva zavoja rijeke Seine, nekoliko kilometara od Eiffelovog tornja, gdje se stare tvornice prepliću sa zelenim naseljima i na pariški način urbaniziranim blokovima, sagrađen je stambeno- hotelski blok Carre Seine
Intervju: Đuro Horvat Nastala na vlastitim inovacijama, tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca može se pohvaliti s više od 50 patenata i tristo vlastitih inovativnih proizvoda od kojih se većina uspješno prodaje na globalnom tržištu, a u prosincu 2014. nagrađena je godišnjom nagradom Udruge inovatora Hrvatske. To je bio i povod za razgovor s Đurom Horvatom, vlasnikom Tehnixa i poznatim hrvatskim inovatorom i gospodarstvenikom.
Samogradnja 3D printera (5)
Za kraj - malo elektronike
U četiri bogato ilustrirana nastavka detaljno smo opisali sastavljanje 3D-pisača Rep-Rap Huxley. Riječ je o jednostavnom modelu, prikladnom za edukaciju i praktično istraživanje novog tehnološkoga područja s nesagledivim mogućnostima razvoja…
Solarna struja (11)
Projektiranje otočnog fotonaponskog sustava
Nedavno, u prosincu 2014., u sklopu aktivnosti Studentske udruge za promicanje energetske učinkovitosti SUPEUS na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računalstva (FER) održana je radionica s temom Projektiranje otočnih fotonaponskih sustava, a tvrtka SCHRACK TECHNIK d.o.o. predstavila je studentima i praktičan primjer projektnog zadatka tipičnog za pripremu izvedbe fotonaponskog sustava.
Tehnički vremeplov
Zlatna zamjena za ženske ruke
Kad se govori o izumiteljima rijetko se spominju žene pa se malo zna da su osmislile i kreirale brojne praktične stvari bez kojih danas ne možemo zamisliti svakodnevicu. Jedna od njih je i Josephine Cochrane, bogata Amerikanka koja je živjela u devetnaestom stoljeću. Unatoč tomu što nije morala sama prati posuđe jer je imala brojne sluge, njihova nespretnost toliko joj je dojadila da je odlučila sama osmisliti perilicu.
Kalendar minhenskih sajmova Međunarodni minhenski sajam (MMI) samo na lokaciji u Münchenu organizira oko četrdeset međunarodnih stručnih sajmova investicijskih dobara, robe široke potrošnje i novih tehnologija. Osim stručnih sajmova MMI privlači brojne posjetitelje raznim sajmovima namijenjenim krajnjim potrošačima te gostujućim sajmovima koji se održavaju u prostorima Minhenskog sajma - u Međunarodnom kongresnom centru München i Centru za priredbe. Pripremili smo vam pregled najvažnijih događanja u sajmovskom kalendaru za 2015. godinu.
Donacija ruđerovcima za nove projekte Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Nikolina Škrobot Vidaček, dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo i dr. sc. Vlatka Filipović Marijić dobitnici su donacije ukupne vrijednosti 450 tisuća kuna koje je zaklada Adris dodijelila inovativnim i društveno korisnim projektima u području molekularne biologije, evolucijske genetike i ekologije.


Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: