U broju 9/2012 čitajte:
Virtualni uredEksplozija mobilnih uređaja uz nagli razvoj tehnologija socijalnih mreža i pametnih aplikacija stvara novo okruženje za oblikovanje i širenje radnih mjesta uredskih službenika - tzv. bijelih ovratnika - u nove prostore pretvarajući klasične fizičke urede u virtualne. No, kakve su posljedice tog trenda za poslovnu učinkovitost, produktivnost i sigurnost.

Biofilski dizajnOdrživa gradnja obuhvaća nepregledno područje, sve što ide pod kućni krov i oko njega, a kao važan dio te priče pojavio se i novi pojam - biofilski dizajn koji preuzima prirodne značajke i obilježja svega živog i neživog s čime u određenim mjerilima treba graditi i urediti ono što se osmisli kako bi ljudski dom bio usklađen s prirodnim pravilima.

Sve tajne LED-icaU zadnje vrijeme mnogo nas toga potiče na traženje alternative tradicionalnim volfram-žaruljama sa žarnom niti - visoke cijene struje, nedavna odluka EU o zabrani proizvodnje, a kod nekih možda i probuđena ekološka svijest. Već s pojavom štednih žarulja počeli smo se pri odabiru susretati s novim terminima, kao što su temperatura boje svjetla i mjere u lumenima. No ono što nas čeka s dolaskom LED-rasvjete diže kaos u standardima na višu potenciju...

Police za male knjigeKako kućnu biblioteku treba povremenoo i reorganizirati javlja se i potreba za odgovarajućim policama.
Ako su vam knjige važnije od okvira u koji ih spremate, onda i police mogu biti krajnje jednostavne i neupadljive. Ova samograditeljska izvedba predstavlja male i plitke police koje su bojom i strukturom sličnije zidu negoli namještaju.
Bežični spinakerBežični zvučnički sustav spinnaker, pobrao je za inovacijsko konstrukcijsko rješenje i izvanredan dizajn već brojne nagrade na sajmovima i izložbama širom svijeta od Pekinga, Vancouvera, Essena do Las Vegasa...
Prenosiv solarni generatorUređaj koji je privukao izuzetnu pažnju stručnjaka i publike na ovogodišnjem DIY Network sajmu u Las Vegasu zaslužuje kratak prikaz i u našem časopisu. Američka (Hayward, Kalifornija) tvrtka Wagan Tech za solarnu tehnologiju prikazala je svoj prenosivi solarni generator solar cube 1500 koji funkcionira po principu plag-and-play.
Lytro okida žive slikeNakon dugogodišnjeg istraživanja američka tvrtka Lytro usavršila je, proizvela i pustila na tržište novu vrst kamere koja dramatično mijenja fotografsku tehnologiju.
Balance project - jeftinijiVOLKsHouse u Santa Feu (New Mexico) osmišljen je kao energetski izuzetno efikasna obiteljska kuća - net-zero energy house - s ciljem da se dodatnim iskorištenjem obnovljivih energetskih potencijala premaše standardi za certifikaciju pasivne gradnje.
Učinkovito rješenje za kupaonice, kuhinje, zahode...Gradite li kuću ili preuređujete stan posebnu pažnju treba posvetiti radovima u kupaonici, zahodu i kuhinji jer tu svaki zahvat iziskuje dobro promišljanje i znatna financijska sredstva. Izmjena vodovodnih instalacija, sanitarija i keramičkih pločica samo je jedan dio te priče.
majstorska radionica
Bubino novo ruho
U ovo vrijeme opće besparice mnogi se nostalgično prisjećaju starih vremena kad su našim cestama jurile bube, diane i fićeki... kojima smo prelazili puste kilometre, a neki imaju u kotačima i duge rute kroz cijeli kontinent.
Camera obcsura (5)
Kako snimati
Kad ste izradili cameru obscuru još nije sve gotovo jer najprije treba utvrditi njene karakteristike. To ćete lako ustanoviti tako da napravite probnu snimku i onda možete uspješno snimati svojom vlastitom camerom obscurom.
Razvoj računala - Svemoguća tehnologijaU povijesti ljudskog inventivnog stvaralaštva neki su izumi imali toliki značaj da se nakon njihove pojave promijenio način života cjelokupnog civiliziranog društva. Takav slučaj bio je i s računalom, odnosno računalnom tehnologijom...
Sajam i Konferencija energetske učinkovitosti i OIESajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije (od 19. do 23. rujna) na Zagrebačkom velesajmu promovira učinkovitu uporabu energije, energetsku održivost sustava, tehničke i tehnološke mogućnosti proizvodnje i potrošnje energije iz obnovljivih izvora, uporabu infrastrukturnih kapaciteta u svrhu povećanja energetskog potencijala te trajno smanjivanje proizvodnje stakleničkih plinova.


Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: