U broju 6/2012 čitajte:
Čisto staklo - više strujeFotonapon i ostala tehnička rješenja za proizvodnju struje iz obnovljivih
izvora nisu samo dinamično područje zapošljavanja u novim industrijskim
granama, već i vrata u golemi prostor za aktivnosti malih i srednjih poduzeća i iz područja uslužnih djelatnosti.

C1 na dva kotačaNa sceni se pojavio motorkotač, koji se ipak po mnogočemu razlikuje od prethodnika. Prema tvrdnjama konstruktora C1 je ponovno izumljeni motorkotač ili automobil na dva kotača, namijenjen humanijem prijevozu i bolje prilagođen okolišu.

Lagana arhitekturaImate li obiteljsku kuću s većom okućnicom, a nedostaje vam prostora za ured, radionicu, igraonicu, ljetnu kuhinju... ne morate dirati postojeće zdanje. Bolje je i praktičnije dograditi uz kuću manji objekt ili pak podignuti zasebnu kućicu koja može biti i višefunkcionalna. No, takva dogradnja nije jednostavna kao što se čini otprve.

Sunčalište pred prozoromAko žudite za suncem, a ne planirate odlazak na more pripremite se za aktivan odmor kod kuće. Kad si ne možete priuštiti bezbrižno izležavanje na plaži uredite terasu ili dio vrta, organizirajte si sunčalište i mjesto za odmor pod prozorom.
Struja - i nakon lomaZataji li u integriranom krugu samo jedna žičica tanja od vlasi, prestaje raditi cijeli čip ili cijeli uređaj. I gotovo. U današnjem potrošačkom društvu nitko neće “krpati” mobitele, kompjutore, procesne sklopove...
Superbrzi ReRAM čipPotkraj svibnja stigla je vijest da su istraživači na Londonskom sveučilištu UCL-i razvili novu vrst memorijskog čipa. Riječ je o izuzetno otpornom RAM-u (resistive RAM) ReRAM-u..
Tri dobre solarne vijestiSvibanj je ove godine bio u znaku solara, a fotonapon se pokazao u najboljem
svjetlu, što svakako valja proslaviti, No, je li to dovoljno uvjerljivo i skepticima?
Kotači za sve smjeroveU Europi, Japanu, pa čak i Kini, stanovništvo je sve starije, a broj onih s teškoćama u kretanju sve veći. Iz vrlo specifičnih socio-ekonomskih razloga problem je u Japanu dosegnuo granice održivosti, pa ne čudi što nam iz te zemlje stalno stižu vijesti o praktičnim i sve samostalnijim robotima koji bi ljudima morali olakšati život.
Novi alat za keramičareKod oblaganja zidova i podova keramičkim pločicama osim vrsnog majstora potreban je i kvalitetan alat. Zato Bosch opet proširuje svoju ponudu specijalnih alata za rezanje, bušenje i brušenje pločica.
Turbo čekić malih vibracijaPri uporabi bušaćih čekića profesionalcima je najvažnija snaga. Bosch sad nudi iznimno snažan alat, bušaći čekić GBH 8-45 DV professional težak osam kilograma vrlo malih vibracija.
Stop vrućini i komarcimaNajjednostavnije je i najjeftinije zaštititi prozore i balkone zastorima koje možete sami sašiti od laganih gustih pamučnih tkanina, no ako tražite moderna gotova rješenja treba posegnuti dublje u džep.
Stol u torbiU početku obrazovanjamalim je školarcima oprema vrlo važna pa su dizajneri Teddy Bag-a htjeli stvoriti nešto lijepo i praktično što će ih veseliti i s čim će se ujedno zabavljati sklapajući i rastvarajući svoju torbu.
Igračke za tehničku pametOtkako je početkom devedesetih Narodna tehnika s najvišeg vrha obilježena kao relikt prošlog sustava, postupno se gasilo i tehničko obrazovanje u našim školama.
Sjenom protiv suncaČim je sunce prodrlo kroz staklo, u zatvorenom se prostoru zagrijava sve osunčano, tamnije površine brže od svijetlih, a potom i zrak. Najviše topline propuštaju krovni prozori...
Camera obscura (3)Camera obscura je kutija u kojoj se događa središnja projekcija stvarnosti. Unutrašnjost kutije treba biti obojena crnom bojom kako bi se spriječili neželjeni
odrazi svjetla...
Pisaći strojPrije pojave pisaćeg stroja pisalo se isključivo perom i mastilom, a taj su posao obavljali posebno obučeni i uvježbani pisari. Kad se sredinom petnaestog stoljeća pojavila tiskarska tehnika, tekstovi su postali ujednačeniji i čitljiviji, a proces pisanja postao je neusporedivo lakši i brži...
Dobitnici nagrade Cemex Graditeljska nagrada CEMEX za doprinos unapređenju graditeljstva utemeljena prije 21 godinu u Meksiku, danas je proširena na brojne zemlje diljem svijeta među kojima je i Hrvatska koja je svojim projektima već postigla zapažene rezultate na tom natjecanju...

Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: