U broju 5/2012 čitajte:
Piano-shelf i... Iako su engleski nazivi ovih neobičnih predmeta razumljivi i mnogima koji ne govore taj jezik, teško ih je prevesti... npr. polica-glasovir ili polica-klavijatura... stol na drvu ili na stablu... jer to ne odgovara onome što vidimo. Ostanimo radije kod izvora, kako ih je nazvao dizajner Sebastian Errazuriz.

Ne štedite svjetlo nego strujuU zatvorenom prostoru nam često treba umjetna rasvjeta i po danu, a tek po mraku - pobrojimo li sve lustere, svjetiljke i sve žarulje mali užareni žderači nisu zanemariva stavka. Jedini lijek da smanjite račun za struju jest obične jeftine žarulje zamijeniti skupljima koje dugoročno štede i duže traju.

Kao dnevni boravakViše nije dovoljan samo umivaonik, kada ili tuš jer se pojam buduće kupaonice temelji na individualnim potrebama. Kupaonica budućnosti nije skučena prostorija već je opremljena poput prostora za dnevni boravak u kojemu vlada wellness-atmosfera gdje se osjećate vrlo ugodno i opuštajućet.

Topli strop protiv vatreYtong je osmislio termoizolacijske mineralne ploče multipor idealne za smanjenje toplinskih mostova na područjima armiranobetonskih stupova, gredica i ploča u skeletnim konstrukcijama. Rad s njima je jednostavan jer se lako pile, režu i prilagođuju potrebnim dimenzijama.
Pod ne može vrisnutiDanas se kotačići ne pojavljuju samo na stolcima u uredu. Imamo ih u kuhinji, u dječjoj sobi, uz toaletni stolić... Iako ih svi vole jer stvaraju privid slobode pri malim pokretima na radnome mjestu, nastali su u vrijeme lakiranih parketa i masivnih stolaca koji su nemilce grebli po svakoj podnoj oblozi.
Baterije od rabljenih metalaDa bi se struju uskladištilo, trebaju nam potpuno nova tehnička rješenja i
drukčiji pristup problemu. Širom svijeta znanstvenici i inovatori tragaju za novim
vrstama baterija koje bi začas mogle preuzimati, zatim čuvati i podjednako brzo
predavati goleme količine energije...
Hands-free vožnjaModerno tehnološko doba se zahuktalo i zbilja se doista približava znanstvenoj fantastici. Jedan od dokaza je i ubrzan razvoj driverless tehnologija pa po svemu sudeći na hands-free vožnju nećemo čekati još pedeset džetsonskih godina.
Domaći biokolektor - učinak bez premcaIako nam se čini da je u području solartermije sve odavno izmišljeno i napravljeno, od cijevnih kolektora do sofisticiranih i relativno skupih vakuumskih kolektora, novi pločasti kolektor s kanalima oblikovanim po najnovijoj tehnologiji obrade metala označuje bitan zaokret u filozofiji proizvoda i u tehničkom rješenju...
Lamelirana fasadaU zelenom krajoliku pokraj Münchena prošle je godine dovršena ova moderno dizajnirana obiteljska kuća, obložena od temelja do krova drvenim letvicama.
Modularna samogradnjaTalijanska grupa Recession Design oformljena prije nekoliko godina okuplja četrdesetak kreativnih individualaca koji su recesiju u gospodarstvu iskoristili kao povod za istraživanje i kritičko promišljanje suvremenog dizajna...
Bez benzina - lakši radAko vam smetaju produžni kabeli i benzinski motori Bosch vam nudi kompletnu paletu akumulatorskih alata i uređaja za jednostavno njegovanje vrta.
Otvoren salon Nolte kuhinjaU Zagrebu je otvoren prodajni salon svjetski poznatog proizvođača kuhinja - Nolte Kuchen. Nolte kuhinje izrađuju se od biranih materijala, a odlikuju se ergonomskim dizajnom, širokim izborom kombinacija i visokom kvalitetom...
Prednosti staklene opekeZahvaljujući velikom iskustvu stečenom u praksi Egle dizajn je glavni distributer vodećeg svjetskog proizvođača staklenih opeka Seves S.P.A. iz Italije i jedini je nositelj Glass Block Technologies International, certificiranog sustava EZYLAY za suhu montažu.
Boschov solarni paketUčinkoviti i lagani Boschovi kolektori imaju visok stupanj iskoristivosti, vrhunsku kvalitetu i nenadmašan vijek trajanja što jamči danas najviši stupanj ostvarivih prednosti solarnih sustava.
Zaštita od vlage, mrlja, smoga...Kućne fasade većinom su napravljene od poroznih materijala poput kamena, žbuke i betona koji upijaju vodu. A kroz nezaštićenu fasadu voda prodire u zidnu konstrukciju pa se vlaga javlja i na unutrašnjim zidovima gdje uništava glet i boju, a često se javljaju i gljivice te plijesan.
Otpad kao vrijedni resursUbrzan razvoj zdravih tehnologija i brojne inovacije potiču proizvodne tvrtke na tržišno nadmetanje ekološkim proizvodima ne samo zbog zarade već i kako bi odradile svoj dio posla u očuvanju oskudnih resursa našeg planeta na što ih već obvezuju i propisi.
Mala škola fotografije:
Camera obscura (2)
Slikanje svjetlomPrincip projekcije spominje već Aristotel, no ljudi su je spoznali davno u pretpovijesti, onog trena kad su postali svjesni svoje sjene. Stojeći na litici obasjani izlazećim suncem uočili su da svaki pokret istodobno čini i čovjekova jednako velika sjena na stijeni...
Uporni gospodin HoweOdjeća, jedna od osnovnih ljudskih potrepština, kroz veliki dio povijesti šivala se ručno, no s početkom tehničke ere sve je više izumitelja nastojalo zamijeniti krojačke ruke šivaćim napravama. Rezultati su bili uglavnom polovični i ograničeni, sve dok jedan spretan i daroviti izumitelj nije napravio sjajnu konstrukciju kojom je potpuno svladao tehniku strojnog šivanja...
Pekarska pozornicaSajam iba održava se u Münchenu svake treće godine. Raznolika ponuda tog stručnog sajma podijeljena je u pet velikih segmenata: sirovine, proizvodna tehnika, prodaja, optimizacija procesa i prehrana izvan kuće...

Majstor
Zina d.o.o.
Ivanićgradska 64
10000 Zagreb, HR
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
NAŠI PARTNERI: